RECENZE: Pevnost 1/16

Článek od: Matyáš Pařátek - 19.01.2016

Leden už statečně překonal svojí polovinu a já mám pro vás další last minute pevnostní recenzi. Co kdyby vám v zápalu plnění novoročních předsevzetí utekl fakt, že byla v trafikách letošní jednička už před Vánoci? Kdyby náhodou ano, ještě na poslední chvíli před nástupem dalšího čísla vás navnadím ke čtení.

Lednová Pevnost vám dává na celkem dvanácti stranách odpovědi na všechno o Star Wars, na co jste se kdy báli zeptat a dokonce jste na to ani nikdy nepomysleli. Hodní, zlí, oškliví i krásné, kreslení hrdinové i ti z masa a kostí, pohybliví i ti komiksoví, zkrátka SW ve všech možných i nemožných variantách.

A pokud vás tento fenomén čistě náhodou míjí a je pro vás stejně důležitý jako včerejší houska, dýchejte zhluboka a přelistujte o kousek dál. Filmové a seriálové rubriky vás potěší recenzemi a novinkami ze světa pohyblivých obrázků, a pokud jste třeba nevěděli, co je splatter horor nebo jak je to s filmovými parodiemi, máte možnost si rozšířit obzory.

Narazíte také na jednu novou, a podle všeho velmi kontroverzní rubriku Pohoněno Verbalem. Je označená 18+ a na FB Pevnosti rozpoutala dosti vášnivou debatu o tom, zdali něco takového patří na stránky Pevnosti či vůbec jakéhokoli seriózního časopisu. Verbal se vám nemusí líbit, ale rozhodně si na něj uděláte vlastní názor. Jeho kanáloidní slovník a způsob komentování filmové a knižní produkce je pro mě zcela jednoznačně za hranicí dobrého vkusu, ovšem otáčet stránky a nečíst písmena, která mě nezajímají, umím vcelku zdatně. Ale možná právě vás zaujme svou nekonvenčností a vytrvalou chůzí proti proudu zaběhnutých zvyklostí.

V Literatuře narazíte na lednově nejvyšší 90% hodnocení u Eriksonova Spratka, ale jistě najdete i další recenze a články, které vás po přečtení ponouknou sáhnout po knize. A rozhovor s vojevůdcem v bitvě za polskou fantasy mistrem Sapkowskim si nejspíš nenechá dobrovolně ujít žádný fanoušek.

Všechny pravidelné rubriky jsou stále na svém místě, takže vám znovu něco chytrého poradí profík Míša Burdová, komiks vás seznámí s Mýty (a jestli sledujete Once Upon a Time, tak budete překvapeni souvislostmi nečistě náhodnými). Hry vás nalákají na novinky, které teprve přijdou a nabídnou Fallout 4, který už si koupit můžete, stejně jako hromadu dalších her virtuálních i deskových.  A tak dále, a tak dále…

A nevynechte povídky! Autodafé od Pavla Korněva vás možná přitáhne do Příhraničí jeho knih (o kterých se též píše uvnitř lednové Pevnosti) a Echidnino vejce, které vzniklo imaginací Jakuba Maříka, vás vezme do světa nepříliš vzdálené, ale dosti děsivé budoucnosti.

Pevnost 1/2016

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 139 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Mýty: Legendy v exilu)

Přidat komentář