KOMIKS: Mike Mignola - John Arcudi, Ú.P.V.O. 4: Smrt

Článek od: Ivet Křenková - 13.01.2016

Úřad paranormálního výzkumu a obrany se z Connecticutu stěhuje do starého vojenského komplexu v Coloradu, aby konečně zastavil žabí mor. Netuší však, že ve sklepeních nového útočiště číhá nebezpečí.

Liz, Roger a Johann se rozhodně nenudí. Ú.P.V.O. má finanční potíže a žabí nákaza se rychle šíří. Navíc týmu začíná velet nový kapitán, který je tak trochu zombie. Benjamin Daimio dlouhý čas bojoval v armádě a nějakou tu chvíli strávil i na onom světě. Zdá se, že největší problém s ním má Liz. Ostatní nemají příliš mnoho času se novým členem skupiny zaobírat. Johann totiž pomalu přichází na kloub tomu, co se skrývá pod povrchem výzkumné základny, ve které americká vláda kdysi ve spolupráci s nacistickými vědci prováděla utajené experimenty. Roger má zase plno práce s povinným nošením kalhot.

Druhá dějová linka sleduje Abe Sapiena a doktorku Corriganovou, kteří v boji proti paranormálním jevům tentokrát týmu nepomohou. Odjeli, aby odkryli další střípky z Abovy tajemstvím opředené minulosti, jejíž část Mignola představil už v předcházející knize. 

Velkou část příběhu vytvořil scénárista John Arcudi (například Maska) pod drobnohledem tvůrce Hellboye Mika Mignoly. Dějová odbočka, ve které se objevuje Abe Sapien, je pak čistě mignolovská práce a příběh vypráví spíše pomocí pocitů a atmosféry, než výraznější akce.

Už od prvních stránek je jasné, že se brzy něco pokazí a tým se setká s mocným nepřítelem. Oba scénáristé se pomaloučku snaží budovat tíživou atmosféru a s pomocí efektní kresby Guye Davise se jim to daří. Na první pohled kresba působí velmi lehce, při podrobnějším zkoumání jsou však znát puntičkářské detaily. Když se Davis pouští do panelů s duchy, různými příšerami a monstry, stojí to za to.

Příběhu také prospívá zařazení nové postavy. Kapitán se snaží jít si tvrdě za svým úkolem, neustále se ale střetává s ne až tak poslušným zbytkem týmu. Navíc fakt, že se stal velitelem násilím, k bezchybné spolupráci příliš nepomáhá. Z toho pramení několik úsměvných momentů, které příjemným způsobem odlehčují atmosféru a čtenář se i trochu zasměje. Navíc si tak vytvoří vřelejší vztah k hlavním hrdinům.

Smrt lze brát jako samostatnou knihu, není však na škodu mít přečtenou minimálně předešlou část, tedy Ú.P.V.O. 3: Žabí mor. Předcházející dvě povídkové knihy nejsou nutností, k pochopení celého příběhu ale určitě přispějí. V komiksu se logicky nachází dost odkazů na sérii Hellboy, s většinou z nich pomáhají autoři v poznámkách pod čarou. Není pochyb, že příznivci démona s kamennou rukou si čtení užijí opravdu naplno, získají totiž mnoho dalších poznatků z jeho světa.

Čtenáři ne až tak zdatní v němčině budou možná potřebovat slovník či Google překladač. V pasážích, kdy Johann zmateně pobíhá kolem a připravuje se na boj, totiž pořád šprechtí německy.

Jinak ale komiksu není moc co vytknout. Propracovanou hororovou atmosféru doplňuje našlápnutá akce, ale i značná dávka emocí a sarkastického humoru. Příběh kolem Úřadu konečně nabírá na obrátkách. Přestává se svými chapadly křečovitě držet několikrát zmiňovaného Hellboye a vydává se svou vlastní cestou, stejně jako tisíce nakažených žabích potvor.

Hodnocení: 80 %

 

Název: Ú.P.V.O. 4: Smrt

Scénář: Mike Mignola a John Arcudi

Kresba: Guy Davis

Překlad: Jan Kantůrek

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry:159 x 239

Počet stran: 160

Rok vydání: 2015

Cena: 499 Kč

Přidat komentář