RECENZE: Justin Richards, Doctor Who: Silueta

Článek od: Tereza Kadečková - 11.01.2016

Třetí kniha Doctora Who nás zavede do viktoriánského Londýna.

Je zima, Temže je zamrzlá a Londýn je plný smogu a špíny. Marlow Hapworth využije volný den k tomu, aby navštívil karneval kuriozit. Něco ho ale vyděsí natolik, že volá po Velkém detektivovi. Jenže než stihne komukoliv říct, co viděl, je záhadně zavražděn ve své pracovně.

Doctor a Clara se rozhodují, kam se zaletí podívat tentokrát, když TARDIS zachytí signál z doby, kdy by se neměla vyskytovat pokročilá technologie. Vypátrají ho do Londýna, kde se ukáže, že smrt Marlowa Hapwortha, karneval kuriozit a signál jsou spolu spojené.

Silueta je třetí kniha Doctora Who, která u nás zatím vyšla a poprvé v ní vystupuje dvanáctý Doctor. Oproti prvním dvěma knihám se tak můžete těšit na bručouna, který ví, co dělá, ale s lidmi se nekamarádí. Proto je dobré, že s sebou nemá jenom Claru, ale v pátrání mu pomáhá i trio Madam Vastra, Jenny a Strax.

Silueta je detektivní příběh. Máme vraždu, máme tajemné stíny, máme karneval a to všechno nás pomaloučku a polehoučku postrkává dopředu k tomu, co se vlastně děje a kdo za tím vším stojí. Vždyť právě proto se v knize objeví i Velký detektiv Madam Vastra, aby vyřešila případ.

Jenomže ne. Viktoriánské trio je i v seriálu hodně oblíbené, jak se ale ukáže, v Siluetě je vlastně úplně zbytečné. Příliš mnoho postav na tak krátkou knihu, aby se mohly všechny plně využít. Jediný Strax má větší roli a funguje jako humorný element, což mu jde celkem dobře. Madam Vastra i Jenny tu působí trochu jako dámy v nesnázích a výplňové charaktery, aby bylo na koho mluvit – což by bylo v pořádku, kdyby na čtenáře nekoukaly z obálky knihy ozbrojené až po zuby. Pak od nich přeci jen čekáte trochu víc.

Příběh Siluety se vyvíjí asi nejlépe ze všech tří knih. Je zajímavý, pomalu se stupňuje a odhaluje. Jedinou jeho slabší stránkou je hlavní záporák. Patří mezi ty typické muže, kteří si věří natolik, že vám svůj plán naservírují na stříbrném podnose do toho nejmenšího detailu. Není divu, že se mu to potom vrátí jako bumerang a zarazí přímo mezi oči. Na druhou stranu musím říct, že jsem tohle chování charakteru věřila, takže nebyl špatně napsaný. I klišé může být uvěřitelné.

Dvanáctý Doctor v knize potěší. Už není ten rozjetý mladíček, co na všechno přijde sám a vmete to ostatním do tváře. Detektivní žánr pro něj byl skvělá volba a viktoriánský Londýn je příjemná změna oproti cestování do vesmíru.

 

Hodnocení: 75%

Doctor Who: Silueta

Autor: Justin Richards

Překlad: Tomáš Oakland

Nakladatelství: Jota

Počet stran: 228

Rozměry: 135 x 205 mm

Formát: Vázaná

Rok vydání: 2015

Cena: 278 Kč

Přidat komentář