KOMIKS: Kevin Eastman, Peter Laird, Želvy Ninja: Menu číslo 3

Článek od: Tereza Kadečková - 09.12.2015

První dva díly skončily, jako by se dál už nemělo nic stát. Všichni žili šťastně až do smrti a víc vlastně není potřeba vědět. Ale jak už to tak bývá, šlo jen o ticho před bouří a ta začíná v Menu číslo 3.

Menu číslo 1 se objevil jednodílný příběh věnovaný Rafaelovi. Aby ostatní želváci nebyli pozadu, dostávají každý svůj okamžik slávy právě v Menu číslo 3. První příběh si pro sebe zabírá Michelangelo v sešitu Vánoční mimozemšťani. Mike si užívá vánoční atmosféru a omylem se mu povede zaplést do loupeže kamionu s hračkami.

Druhý příběh Kirby a pokřivený krystal se věnuje Donatellovi. Potká ve sklepě souseda Kirbyho, kterému se do rukou dostal podivný krystal. Ten oživuje všechno, co nakreslí. Kirby naštěstí nepatří mezi zlouny, co chtějí ovládnout s novou mocí svět, ale naopak spolu s Donatellem chtějí zjistit, co všechno že se s krystalem dá dělat.

Další příběh nepatří žádné z želv, je to regulérní sešit #9. Číslování nám tak nějak vypadlo, protože Menu číslo 2 končilo sešitem #7. Možná ho autoři posunuli kvůli plynutí děje, ale vysvětlení se v knize nedočkáte. Příběh vypráví o duchovi samuraje, který se spojí s mistrem Třískou a žádá ho, aby našel jeho vnuka a předal mu znalosti rodu.

Poslední příběh je věnovaný Leonardovi. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá ukáže, jak želváci slaví Vánoce, zatímco Leonardo pobíhá po městě a bojuje s desítkami nebezpečných ninjů. Sešit kombinuje humor a akci, dá se číst hned několika způsoby – můžete sledovat jen želváky doma, jenom Leonarda, anebo obě akce kombinovat. Želváci si užívají srandu, zdobí stromeček a Leonardo zatím nakopává zadky.

Každý příběh stojí samostatně, ale všechny se povedly. Nedá se v nich očekávat příliš velké rozvíjení děje – třeba u Kirbyho bych ocenila nějaké vysvětlení – ale jsou to příjemné jednohubky, u kterých si člověk užije akci a zajímavé zápletky. Leonardův příběh navíc na konci odhalí záporáka, na kterého se můžeme těšit v dalších dílech, takže i když se ze začátku zdá, že půjde jen o sbírku příběhů, není to pravda. Želvy si našláply na další pokračování.

Osobně bych hodnotila Menu číslo 3 jako zatím nejlepší Želvy Ninja. Forma krátkých jednorázovek je příjemná a ani to žvanění při akčních scénách není tak rušivé, jako umělo být v minulých dílech. Očekávám, že se v Menu číslo 4 navrátí k delšímu ději, protože budou mít co řešit se záporákem. Jestli se ale udrží stejná úroveň příběhů jako doteď, není třeba se o Želvy Ninja bát, protože jsou sakra dobré.

 

Želvy Ninja: Menu číslo 3

Scénář a kresba: Kevin Eastman a Peter Laird

Překlad: Hana Studeničová

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 154x234 mm

Počet stran: 160

Cena: 249 Kč

Rok vydání: 2015

Přidat komentář