KOMIKS: Michael J. Straczynski, Krajina půlnočních stínů

Článek od: Ivet Křenková - 01.12.2015

Co to vlastně znamená, když se o někom řekne, že chodí jako tělo bez duše? Losangeleský policista David Grey by o tom mohl vyprávět. Duši mu totiž ukradly zlověstné bytosti a má rok na to, aby ji získal zpět.

Hlavní hrdina se po zvláštní přestřelce propadá do jakési paralelní roviny bytí. Místní obyvatelé jí říkají mezisvětí. Obvykle tu končí veteš, co už nikdo nepotřebuje a zapomenutí lidé, kteří se pro běžné pozemšťany stávají neviditelnými. V pochopení pravidel nového světa Davidovi pomáhá tajemná průvodkyně Laurel. Má za úkol jej z LA dovést do New Yorku, kde se o svou duši utká s tvory číhajícími na této straně reality. Pokud to nezvládne, stane se jedním z nich. Už samotná cesta dává dvojici pořádně zabrat. Po několika měsících chůze začínají oběma docházet síly. David pomalu přestává být sám sebou a na jeho kůži se zřetelně objevuje černý cejch pěšáků, místních zlodějů duší. Čas utíká rychle.

Krajinu půlnočních stínů lze bezesporu považovat za vrcholné dílo scénáristy a producenta televizních i komiksových seriálů Michaela J. Straczynského (například Babylon 5, Spiderman). Na knize pracoval přes dvacet let.  Pomocí snadného překroucení reality nakonec stvořil příběh muže, který šel celý rok, aby získal nazpátek duši, musel projít mnoha ulicemi a uličkami a nakonec i krajinou vlastního svědomí.

Road komiks si kromě porce rvaček, krve a temných sil pohrává s filosofickými a náboženskými motivy. Čtenář se lehce ztotožní se znepokojivou ústřední myšlenkou skličující neviditelnosti. Každý určitě někdy procházel ulicí a zažil ten pocit neexistence a zbytečnosti. Lidé kolem sebe chodí a často se míjejí jako stíny. Proto je nesmírně jednoduché se do obyvatel mezisvětí vcítit a prožívat s nimi celý příběh. David s Laurel navíc tvoří zajímavou dvojku. On je trochu zmatený z toho, proč se vůbec octl na takovém místě, ona je sice skvěle obeznámena se všemi pravidly situace, nemůže je ale poutníkovi prozradit a všechna tajemství odhaluje postupně.

Prostředí prázdných amerických velkoměst skvěle dolaďuje celkový pocit z knihy. Je sice realistické, přitom ale úplně jiné - téměř bez lidí. Dost tomu pomáhá propracovaná kresba Garyho Franka. K příběhu sedí ponurostí i detailností. Když se David konečně setkává s bytostí, která mu sebrala duši a následuje filosofičtější část komiksu, kresba se noří do fantasie a ukazuje se v celé kráse. Vše ale působí tak neuvěřitelně uvěřitelně, že se ani nenadějete a najednou se vám v noci bude zdát o zeleno-černých potvorách žeroucích vaše tělo zaživa. A jakmile se probudíte, možná doopravdy uslyšíte hrozivé ša-ša-ša.

Ve třetím vydání se navíc nachází příběh Drahocennosti. Odehrává se někde na půli cesty. Neposouvá celé vyznění komiksu, ale po všech strastech hlavních hrdinů potěší lehkostí a nadneseností. Navíc objasní, proč nikdo nezná Tolkienovo vrcholné dílo Sauron vrací úder, aneb není cesty zpátky nebo Dvořákovu Starosvětskou symfonii.

Krajina půlnočních stínů je spíše výletem do nitra člověka, než putováním po Spojených státech. Nese v sobě poselství, které si každý může vyložit po svém. Právě proto je docela možné, že na konci nenabídne odpovědi na všechny otázky, o to víc ale bude čtenáři všechno pekelně vrtat hlavou.

Hodnocení: 95%

 

Krajina půlnočních stínů

Scénář: Michael J. Straczynski

Kresba: Gary Frank

Překlad: Václav Dort a Richard Klíčník

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry:163 x 239

Počet stran: 320

Rok vydání: 2015, 3. vydání

Cena: 699 Kč

Přidat komentář