SERIÁL: Jessica Jones

Článek od: Tereza Kadečková - 28.11.2015

Daredevil se Netflixu povedl. A Jessica Jones mu silně šlape na paty.

Jessica Jones je soukromé očko. Žije v New Yorku ve čtvrti Hell’s Kitchen, takže o zakázky nemá nouzi. Fotí nevěrné manželky, vytváří falešné důkazy a po večerech to všechno zapíjí litry levného chlastu. Navíc trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Prostě a jednoduše, není to tak úplně kladná hrdinka, jakou byste chtěli mít v sousedství.

Přitom dřív chtěla superhrdinkou být. Nehoda v dětství jí dala do vínku super sílu a zvednout auto nad hlavu jí nedělá nejmenší problém. Jenomže nic nevyšlo, jak si představovala, a teď je pronásledována mužem, který dokáže ovládat mysl, kohokoliv si zamane. Jessica je rozhodnutá ho chytit a předvést spravedlnosti.

Je těžké mluvit o Jessice Jones a nevzpomenout si přitom na Daredevila. Nejen pro to, že jsou ve stejné čtvrti a šance, že se některé postavy objeví v obou seriálech, jsou více, než vysoké, ale hlavně proto, že oba seriály jsou si podobné. Temné, nebojí se citlivých témat, sexu a ani násilí.

Jessica Jones se od Daredevila liší tím, že je to noir detektivka, to znamená žádné velké akční scény, rvaček poskromnu, spíš to přemýšlení, chytání zločinců a spousta tajemství, která mezi sebou postavy mají. To všechno s nádechem superhrdinů, protože jde koneckonců o Marvel. Co Jessice Jones chybí, je trošku víc humoru. Najdou se sice situační vtípky, ale jinak je atmosféra většinu času ponurá.

Samotná Jessica je věčně podmračená, stíhaná minulostí a vypije toho tolik, že je až s podivem, že se málokdy objeví opravdu opilá. Krysten Ritter ji zahrála bravurně a každou její kousavou poznámku jí věříte. S těmi nešetří ani vůči přátelům a občas působí velmi necitlivě. Pak si říkáte, proč se s ní okolí vlastně ještě baví.

Vedlejší charaktery se taky povedly. Hlavně Luke Cage, kterého hraje Mike Colter a další seriálová řada by měla být o něm, nebo Trish Walker, nejlepší kamarádka Jessicy, kterou si střihla Rachael Taylor. Patří k jedné z mnoha ženských hrdinek seriálu, a i když nemá žádné schopnosti, pomáhá Jessice, kde jen může.

Kdo si ale zaslouží největší pozornost, je záporák Kilgrave v podání Davida Tennanta. Tenhle charakter je totiž schopný si ukrást všechnu slávu pro sebe. Je to manipulátor, násilník a patologický lhář (většinu času lže i sám sobě), který je posedlý Jessicou a udělá všechno proto, aby ji získal. Z jeho vystupování má divák nejednou husí kůži a obzvlášť, když si uvědomí, že podobní násilníci dokáží to, co on, a to i bez ovládání mysli.

Jako druhý seriál z řady Defenders si Jessica Jones drží skvělou úroveň. Děj je vyvážený, charaktery jsou zajímavé a dobře zahrané. Při sledování jsem objevila jednu neuzavřenou linii, která neláká na další sérii, takže se buď scénáristi přehlédli anebo bude tahle linka pokračovat v seriálu Luke Cage, který je slíbený jako třetí příspěvek do Defenders. Pokud si Netflix udrží podobnou úroveň příběhů, máme se na co těšit.

Přidat komentář