RECENZE: Tereza Matoušková, Vílí kruhy

Článek od: Tereza Kadečková - 25.11.2015

Slunce v Podmoří pohasíná a staří bohové nehnou ani prstem pro to, aby zachránili národy před hladem, tmou a zimou. Mladší bohové se snaží, ale je jich jen pár a zdaleka nemají takovou moc. Jak se ale zdá, je tu naděje – Víly mají zdroj moci, který by mohl zachránit celé Podmoří.

Čtveřice bohů - Atalan, Femorian, Kerdea a Zorena - se vydává na sever, aby domluvila s Vílami pomoc ostatním národům. Jenomže královna víl Yngith nemá nejmenší zájem o to, pomáhat lidem. Nejradši by se viděla v posteli se Zorenou a nějaká apokalypsa jde úplně mimo ní. Plán se tedy musí změnit a jen otázka času, než na to někdo doplatí.

Tereza Matoušková svoje Podmoří zná a je to vidět. Začátek knihy nám docela bez problémů a čtivě vysvětlí, jak to s tím sluncem a bohy vlastně bylo, a dá tak dobrý základ pro stavbu příběhu. I přes občasné narušení akce popisem dějin a mytologie, který by se dal dát jinam, to vypadá na zajímavé čtení.

Jenomže po třetí kapitole se to láme. Čtivost zůstává, s tím autorka nemá nejmenší problém. Horší je to se stavbou děje a s charaktery. Mnohé z motivací jsou nejasné, některé postavy se chovají nelogicky a vysvětlení některých dějových zvratů si na místě cucají z prstu, aniž by se předtím objevil náznak, který by k takovému výsledku vedl. Některé detaily jsou sice využity a je vidět, že si autorka sedla a přemýšlela, ale nedotáhla to do úplného konce.

Při čtení je z Vílích kruhů cítit, že musíte Podmoří a jeho bohy znát už z předešlých knih a povídek. Ne jen kvůli odkazům na minulé děje, ale mnohdy i kvůli chování postav. Když knihu držíte v ruce jako člověk Podmořím nepolíbený, skončíte nejspíš trochu zmatení. V příběhu by se našel dostatek prostoru na rozepsání a ukočírování děje, 250 stran sice není sága, ale kdyby se třeba ztratily dvě ze čtyř sexuálních scén, nikomu by to neublížilo.

Podmoří je celkově zajímavý svět. Tereza Matoušková na něm pracuje, má ho promyšlený a věřím, že v hlavě nebo i v jiných příbězích všechno dává smysl. Vílí kruhy tohle ale nepřinesly. I přes zajímavá témata, zajímavé zápletky a zajímavý základ z toho ve finále vznikl mišmaš, který je aspoň doprovázený hezkými kresbami.

 

Hodnocení: 60%

 

Vílí kruhy

Autorka: Tereza Matoušková

Ilustrace: Alena Kubíková

Nakladatelství: Mytago

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 160 x 110 mm

Počet stran: 256

Rok vydání: 2015

Cena: 249 Kč

Přidat komentář