KOMIKS: Snyder, Lee, Williams - Superman Nespoutaný: Kniha druhá

Článek od: David Hálek - 23.10.2015

Přichází k nám závěrečný díl supermanovské minisérie. Pojďme se společně podívat, jak dopadl.

V dubnu tohoto roku jsme vám čtenářům přinesli článek o prvním díle komiksu Superman – Nespoutaný. Největší zápor tohoto skvělého komiksu bylo, že jsme museli čekat na druhý díl. A toho jsme se konečně dočkali. Superman je nespoutaný podruhé a opět se vší parádou.

Začínáme přesně tam, kde jsme skončili. Světu hrozí záhuba v podobně bezmála tisíce atomových hlavic, Muž z oceli je na nože se svým mentorem lomeno nepřítelem Wraithem a Vzestup se chystá vrátit svět zpět do doby kamenné. Generál Lane vyrazil na Pevnost osamění a Lex Luthor se ve svém šílenství snaží zachránit planetu. Stane se toho moc a času je relativně málo.

To je asi nejsilnější stránka komiksu: neustávající akce. Pořád se něco děje. Tady se to mlátí, tuhle to vypadá na začátek světové války, tamhle zase na konec naší planety. Pravda, najde se jeden moment, kdy si Lex Luthor pro sebe ukradne slušné množství prostoru, ve kterém vysvětluje své úžasné (ach, to jeho ego) plány, ale to jsem schopný odpustit, jelikož i paralelně s touto expozicí se odehrává část finále, a Luthor nás tím vlastně hezky provází.

Jestli je akce tou silnou stránkou, již zmíněné finále je menší zklamání. Je totiž z veliké části předvídatelné. A pokud na to nepřijdete už v polovině knihy, na konci vás to trkne a budete si říkat, proč jste to neviděli na míle daleko. To ale neznamená, že vám to nějak výrazně zkazí požitek z celku. Přičtete-li k tomu i vynikající první díl, úplné finále vás možná trochu zklame, ale rozhodně nebudete litovat času, po který jste obě knihy četli.

Co velmi dopomáhá vykreslit atmosféru, je humor. Není ho tam moc, nenechte se mýlit, ale Batman vám prostě vykouzlí úsměv na rtech. Navíc, ostatně jako u prvního dílu, budete hltat jednu mistrovsky zpracovanou stránku za druhou. Jim Lee a Scott Williams udělali to, co jim jde nejlépe: připravili pro vás akcí napakovanou, avšak stále přehlednou a dynamickou kresbu.

Je pravda, že se mi první komiks líbil víc. Scénárista Scott Snyder na mě hodně zapůsobil a líbí se mi způsob, jakým mistrně budoval napětí a atmosféry. I přesto, že druhý komiks povětšinou zvládl a nijak brutálně nevykolejil (pokud si vzpomínám, vyjádřil jsem svou obavu, že zmorissonovatí), slabší a předvídatelné finále snižuje celkovou známku. Pokud ovšem v budoucnu vyjde něco dalšího od Snydera (pokud možno ve spolupráci s Leem a Williamsem), rozhodně nezaváhám a sáhnu po něm všemi deseti.

Celkové hodnocení: 80%

 

Název: Superman Nespoutaný: Kniha druhá (Superman Unchained #6 - 9)

Scénář: Scott Snyder

Kresba: Jim Lee, Scott Williams

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatel: BB/Art

Datum vydání: 2. 9. 2015

Vazba a rozměry: Brožovaná, 168 x 258

Počet stran: 128

Cena: 399 Kč

Přidat komentář