KOMIKS: Hadžime Isajama, Útok titánů 4

Článek od: David Hálek - 18.09.2015

Po prázdninové pauze se k vám vracíme s další titánskou náloží komiksové brutality.

 

Útok Titánů si v našich recenzích zatím vede velmi dobře. Sbírá jedno vynikající hodnocení za druhým, atmosféra v jednotlivých dílech by se dala krájet, a už nastal ten čas, abychom se ptali, zda série někdy zaškobrtne a čtenářům nebude nadělena tak úžasná jízda. Že by se tak stalo právě teď? To zjistíme v této recenzi na čtvrtý díl mangy od Hadžime Isajamy.

K ději tentokrát není moc co říct, bohužel. Kniha je rozdělená na tři části: Pokračování z minula – flashback (pro někoho možná filler) – lákadlo do budoucna. O tom, jak dopadl plán, který by vedl k vůbec prvnímu vítězství lidí nad Titány, a jaké byly následky pro Erena, tu nebudu mluvit. Tyto dvě části nebyly zrovna dlouhé a jakákoliv informace se rovná všeříkajícímu spoileru. Vůbec největší fokus čtvrtého dílu je pohled do minulosti a ‚studentských let‘, kdy se Eren, Mikasa a Armin přihlásí do armády k výcviku. Seznamují se s ostatními rekruty, s jejich slabinami, touhami a příběhy. Ne vždycky si ale všichni rozumí a Eren se často dostává do potyček s kolegy ohledně ideologií a ambicí.

Problém je v tom, že se s ostatními vojáky pořádně setkáváme až nyní. Má to vliv nejen na průběh celého příběhu, ale i na vnímání situací, s nimiž jsme se poslední tři knihy setkávali. Při souboji o město zemřelo mnoho vojáků a civilistů a teprve nyní se seznamujeme s účastníky toho masakru. Najednou jsme zjistili, kdo všechno byl v ohrožení, tolik charakterů, které jsme již mohli znát a mít o ně strach. Bitva by najednou získala nový aspekt napětí. Takhle jsme sice věděli, že každá smrt bude tragická a smutná, ale neměli jsme moc důvodů strachovat se o bezejmenné řadové vojíny. A když už jméno měli a čtenáři s nimi byli seznámeni, nebylo jim věnováno tolik prostoru, aby si k nim vytvořili vztah.

Co se tempa děje týká, právě skončila majoritní bitva, kterou jsme sledovali celé dvě knihy. Kde je nějaký dozvuk? Voják, který se vrací domů a vítá se s dětmi, nebo naopak děti, jež zjišťují, že se táta už nevrátí. Právě proběhl ohromný masakr a já bych rád věděl nejen, jak dopadl, ale i to, jaké měl následky, ať už pozitivní či negativní. Jen pro upřesnění dodám, že v knize je scéna, kdy přeživší hledají a identifikují mrtvé, ale jelikož se nachází až po zmíněném flashbacku, návrat do reality pro mě neměl takový dopad, protože pohled do minulosti zcela odvedl mou pozornost. Příjemnější řešení by bylo vyměnit tyto dvě scény, protože flashback zasahuje do neukončené kapitoly a kazí ji.

V příštím díle Útoku Titánů nás čeká vojenský soud, který rozhodne o osudu Erena a o tom, zda je jeho nově objevená titání forma hrozbou pro lidstvo, nebo přínosem, jež může být využit k vítězství. Po tomto trochu nešťastném čtvrtém díle očekávám návrat na vrchol a pevně věřím, že nebudu zklamán.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Celkové hodnocení: 70%

 

Útok titánů 4 (Shingeki no Kyojin, vol. 4)

Scénář a kresba: Hadžime Isajama

Překlad: Anna Křivánková

Nakladatelství: Crew

Vazba a rozměry: Brožovaná, 113 x 175

Počet stran: 198

Cena: 189 Kč

Přidat komentář