Přihlášení

Please answer the question

TG: Lovci pokladů s chytrým telefonem

Článek od: Petr Simcik - 05.08.2015

Možná to u dětí podporujete, možná stejně jako já co nejvíce omezujete, každopádně vyhnout se tomu v dnešní době dost dobře nejde. Každé dítě se od první či druhé třídy tak či onak setká s mobilním telefonem, resp. jeho chytrou verzí a protože třeba já osobně nemám rád, když je využívaný pouze na hraní Angry Birds či Minecraftu popřemýšlel jsem jak ho využít venku, v přírodě.

A několik možností se objevilo. Výhodou roku 2015 oproti předchozím letům je to, že chytrý telefon s 5MPx fotoaparátem už není hi-end, ale spadl do kategorie krabičky pod dva tisíce což už je investice, kterou jsem ochoten dát dítěti do ruky a vyslat ho s ní třeba i do lesa.

Co budete potřebovat?

  1.  Každý soutěžící by měl mít telefon a v něm nainstalovanou QR čtečku. Doporučuje se 5MPx fotoaparát protože 3MPx má občas s QR ještě problémy.
  2. Samolepící papíry a tiskárnu + nůžky, případně připínáčky
  3. Odměny – poklad. (zvěřiodolný do lesa :) )
  4. Nějaké hrací území přiměřené dětskému věku.

Příprava

S ohledem na věk dětí vymyslíte trasu hledání pokladů a náročnost. Může se jednat o velmi jednoduchý nekomplikovaný quest kde budou děti instruovány přečtením skrytého QR kódu k nalezení dalšího. To lze například u 6ti – 8miletých hledačů ale pokud máte ratolesti starší, můžete postupně přitvrzovat a také zvětšovat pole působnosti.

Na vlastní zahradě totiž stěží využijete GPS modul telefonu, kompas a pod. ale pokud  se v sousedství nachází bezpečný les, nebo jiná přírodní scenérie vhodná pro ukrytí pokladu máte vyhráno. QR kód je totiž krásně univerzální technologie a tak do něj můžete ukrývat hádanky, matematické úlohy s výpočtem GPS souřadnic, zkrátka co vás napadne a vytvořit tak dětem malou uzavřenou Geocachingovou zónu pouze pro ně.

Pokud máte nalezeno, je čas vytvořit QR kódy a umístit do nich obsah. To můžete třeba na http://www.esponce.com/create/content kde vytvoříte příslušný QR kód a vytisknete.

Pamatujte na to, že plánujete hru v přírodě a vytvořte QR kód tak aby obsahoval pokud možno přímo obsah nebo odkaz na jeho fyzické umístění. (u paty stromu, za pařezem, v trubce na odtok vody…) nikoli URL – v lese totiž nemusí být signál a vaši hledači by byli nahraní.

Fajn věc, je umístit do QR kódu číslo pořadí. Zvlášť pokud se v nápovědě nachází nějaká hádanka kterou mají děti sesbírat a uhodnout. Není většího zklamání když máte jen půlku nápovědy protože jste proběhli kolem dvou kódů.

 

Další věcí je, že by QR kód  měl být dostatečně velký na naskenování,  Například 5×5 cm.

Když už máte v počítači všechny QR kódy Vytisknete je na samolepící papír, popadnete krabičku s poklady a vzhůru na herní území.

Umisťování

Pokud hrajete na svém písečku – zahradě, či pozemku kam nikdo krom vás nechodí, není umisťování problém, můžete QR kódy viditelně vystavit nebo jen málo schovat. Problém nastává s umisťováním do veřejného prostoru. Musíte počítat s tím, že se kolem bude promenádovat více lidí a pokud kód šikovně neschováte, riskujete jeho objevení a buď vyzvednutí pokladu, nebo zničení některé nápovědy.

Hledání

Pokud se hledání zúčastní i děti, jejichž telefony jste nekupoval vy, důkladně je prozkoušejte na nějakém testovacím QR, aby se u první nápovědy nezjistilo, že nemohou dále.

Pokud nechcete pustit děti úplně z dohledu, můžete jít nezúčastněně s nimi a radovat se z jejich úspěchů. Může to být i ku pomoci pokud některou z vašich nápověd náhodou nepochopí, nebo by ji přehlédli. A nebo, pokud jim věříte a chcete jim dopřát opravdové dobrodružství, se natáhněte na lehátko a odpočívejte zaslouženě po práci, však oni si s pokladem poradí.

A samozřejmě, nainstruujte děti, aby ten poslední všechny kódy z přírody odstranil.

Proč

Proč to dělat tak složitě? Proč nepsat nápovědy rovnou? Protože elektronika vládne světem a papírových her si užijí dost na táborech. Protože lze hledání spojit s dalšími úkony, Geocachingem, fotosoutěží… prostě stejně jako oheň je mobil v rukou dětí dobrý sluha, ale zlý pán a nám jde o to dostat je do přírody i když jsou/nebo chtějí být přilepené k obrazovce mobilu.

 

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay