KOMIKS: Snyder/Capullo, Batman: Smrt rodiny

Článek od: Martin Stručovský - 31.05.2015

Scott Snyder se českému čtenáři představil coby komiksový scénárista celkem pětkrát. Jednou tomu bylo u komiksu Superman: Nespoutaný. Dvakrát pak u jeho autorského projektu - hororově westernového Amerického upíra. Druhou dvojici pak tvoří jeho příspěvky obrovskému, populárnímu a pravděpodobně i věčnému univerzu Batmana. Ten má podobu „diptichu“ Soví tribunál a Soví město, který nabízí vlastní uzavřený příběh a lze ho číst bez jakékoliv znalosti předchozích komiksů s Batmanem (což nelze říct o komiksech takového Granta Morrisona). A právě tato deviza provází i dalšího Snyderova Batmana – Smrt rodiny, na němž se opět podílel s Gregem Capullem.

Předně je nutné říct, že stejně jako nebyli stejné Soví tribunál a Soví město, tak není ani stejná Smrt rodiny. Ostatně dvakrát do téže řeky nevstoupíš, a nabízet čtenářům třikrát to samé, by bylo hloupé. Což si tvůrčí dvojka velmi dobře uvědomuje.

Snyder si tentokrát nevymyslel žádného vlastního nepřítele, jako tomu bylo u „sov“. Naopak sáhnul po známém a roky a komiksy prověřeném nepříteli, kterým není nikdo jiný, než Joker. Známý klaun, kterého „nekomiksový“ svět zná především s tvářemi Heathea Ledgera a Jacka Nicholsona, se vrací na scénu, aby Batmanovi pořádně zatopil. A jak už název komiksu napovídá, tentokrát se nemesis nezaměřila na samotného „netopýra“, nýbrž vzala útokem jeho rodinu. Člověk si říká – ale Batman přece žádnou rodinu nemá. Rodiče mu kdysi zabili. Jenže ejhle – jsou tu komisař Gordon, Alfréd, Dick Grayson a celá řada souputníků, k nimž si Batman, potažmo Bruce Wayne, za celá léta působnosti stačil vytvořit obrovské pouto. Jinými slovy je tu celá řada lidí, která se stala Batmanovou/Waynovou náhradní rodinou, a o tu by náš hrdina nechtěl v žádném případě přijít. Jokera v tomhle zvráceném plánu pohání jedna myšlenka – chce zpátky svého starého Batmana a jedinou možností, jak toho podle něj docílit, je Batmanovi vzít jeho nejbližší.

Ani potřetí se SnyderCapullem nevydali cestou klasického epického, akčními scénami nabušeného komiksu. Opět kráčí linií thrilleru, zasahující především díky svým temným a v jistém smyslu i zvráceným výjevům, až do hororu. Atmosféra a kresba se naprosto dokonale snoubí a vytváří jeden celistvý obraz, nahánějící hrůzu. Z tohoto důvodu není asi úplně nejlepší nápad číst Smrt rodiny během v noci. Mohlo by se totiž stát, že se vám bude o tom úchvatně nakresleném a děsivém Jokerovi zdát.

Samozřejmě, že nepřijdete o akci, jen není tak velkolepá a gigantická, jako u předchozích dvou Snyderových Batmanů. Což ale vůbec nevadí, protože ten komiks se zkrátka a dobře povedl. Snad jediné, co mi na Smrti rodiny vadilo, byla ne úplně sto procentní práce s emocemi. Jasně, komiks na patřičných místech správně děsí a nažene hrůzu. Na druhé straně ve chvílích, kdy se Batman cítí provinile nebo při závěrečné schůzi postav, to na mě moc nepůsobilo.

I přes zmíněný nedostatek se ale Smrt rodiny povedla, je na ní vidět láska tvůrců k postavě Batmana a jeho kosmu. Takže bude moc zajímavé sledovat, kam se vydají počtvrté.

Batman: Smrt rodiny
Batman: Death of the Family
Snyder, Scott - Capullo, Greg 
Nakladatelství: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Rok vydání: 2014
Počet stran: 176 
Rozměr: 170 x 260
Cena: 449 Kč (paperback)/ 669 Kč (hardback)