KOMIKS: Keniči Sonoda, Gunsmith Cats

Článek od: Tereza Kadečková - 27.05.2015

Zapněte pásy, nabijte bouchačky a utáhněte ramínka od podprsenek. Protože kdo se vydá s Gunsmith Cats na tuhle jízdu, zažije adrenalin na plné pecky.

Rally Vincentová je lovkyně lidí a vlastní krámek se zbraněmi, kde se pod pultem občas najde nějaká ta nelegální pažba. Krom toho miluje auta a nevyspí se bez pistole pod polštářem. Její kamarádka Minnie May Hopkinsová, která ve svých sedmnácti letech vypadá na třináct, taky není zrovna nevinné děvče. Nedá ránu bez granátu nebo jiného druhu výbušniny. Když si pak dáte tyhle dvě dohromady, už jistě tušíte, že přijde akce nabitá rychlými auťáky, přestřelkami a výbuchy.

Není tedy divu, když se obě zapletou do machinací mafie a pouličních gangů. A o tom to je. Rally dostává slušně zaplaceno za odvádění lidí k spravedlnosti, i když peníze většinou zařvou na opravě auta, které po mnohých honičkách končívá jako vrak. Tím si proti sobě štve pořád vyšší a vyšší kapacity z undergroundu a nejednou je v ohrožení života. Minnie se pro změnu snaží získat Rallyinu důvěru a vždycky se jí povede si to zmršit nějakým problémem z minulosti nebo svou tvrdohlavostí. Žádná hlubší myšlenka není třeba hledat, podstatná je akce, humor a zase akce.

Na akci ale není nic špatného. Celá manga je svižná, jednotlivé kapitoly na sebe pěkně navazují, přestože má mnoho z nich uzavřený děj. Charaktery jsou představovány postupně a to často humornou formou. Naštěstí toho typického japonského humoru není tolik a pořád je poznat, že se děj odehrává v Chicagu. Nejlepší na tom je, že ačkoliv by jeden řekl, že je tam akce příliš, nikdy vás nepřestane bavit. Vždycky se v ní najde něco jiného, co vás zaujme a stranou si můžete dělat čárky, kolikátý palec Rally odstřelila.

Kresba je oku milá. Keniči Sonoda umí perfektně vystihnout pohyb a udělat akci přehlednou. To, že od něj Rally zdědila lásku ke zbraním a autům je vidět na popiscích pistolí a všeobecného technického žargonu. Ale nebojte se, že byste se nechytli, i když třeba nerozeznáte devítku od revolveru, manga vás nijak nezmate. Popisky jsou tam pro dodání atmosféry – je přeci jasné, že holka udělaná do zbraní si chvilku na poučování nenechá ujít.

Dalším plusem je délka. Typická manga, jak ji fanoušci znají, je většinou krátká jednohubka, která zabere sotva půl hodiny. Gunsmith Cats jsou světlá výjimka. Cihla o 450 stranách vás zabaví na delší dobu, zasmějete se u ní a po skončení budete mít chuť si ji přečíst znovu.

Fanoušci mangy je už určitě mají doma. Takže kdo další by si mohl Gunsmith Cats pořídit? Všichni nadšenci do akce a automobilových honiček, před kterými se Kobra 11 může jít zahrabat. A i ti, co si rádi odpočinou při čtení něčeho, co se je nepokusí zničit hlubokým myšlením. Protože od toho jsou Gunsmith Cats především. Od pobavení.

Hodnocení: 85%

 

Gunsmith Cats 1

Autor: Keniči Sonoda

Překlad: Anna Křívánková

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 131 x 184

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2015

Cena: 469 Kč

Přidat komentář