KOMIKS: Aleš Kot, Zero 1: Krize

Článek od: Martin Stručovský - 06.05.2015

Víte, co to je americký sen? Scénárista Aleš Kot s ním má dost dobrou zkušenost. Ve třiadvaceti odešel do USA, postupně se propracoval do velkých komiksových stájí (DC a Marvel). V Čechách pak nedávno vyšel jeho autorský projekt Zero.

Tajní agenti a špióni vůbec, byli vždycky pro čtenáře atraktivními hrdiny. Tajná identita, cestování po světě. Krásné ženy. Schopnost si poradit v každé situaci. A přesně z tohohle ranku je Edward Zero. Aleš Kot jeho příběh zasadil do nepříliš daleké a nepříliš radostné budoucnosti, která je jako stvořena pro tajné agenty. Děj začíná, jak jinak než v poli – akční scéna střídá akční scénu. Všechno je to mohutné, bombastické. Adrenalin a krev tečou na všechny strany. Lepší úvod aby čtenář pohledal. Jak už to tak bývá, po akci přichází zklidnění. Kot Zerův příběh vytváří retrospektivně, takže poodkryje hrdinovu minulost, ukáže, jak probíhá agentský výcvik, i jak vypadá Zerův svět. Při čtení pak člověk hodně rychle dojde k závěru, že s takovým Bondem by Zero vytřel podlahu, a že postava má mnohem blíž k Bourneovi anebo jeho souputníkovi Aaronu Crossovi.

Ovšem od zmíněných agentů se liší především tím, že Zero je dokonalá mašina na zabíjení. Ne že by jeho „kolegové“ nebyli, problém je spíš v jeho nulovém projevu emocí. Zkrátka a dobře, Zero plní úkoly, ale citově se moc neprojevuje a pouze, bez mrknutí oka, nepřítele zlikviduje. Neříkám, že je to špatně. Ostatně u tohohle zaměstnání je asi nutné udržet kamennou tvář, ale představuje to docela problém pro ty čtenáře, kteří se chtějí s hrdinou ztotožnit. Na druhou stranu, jsme na začátku a ztotožnění může dorazit v dalších sešitech.  Hodně dobrá je ale psychologie a vyzdvihnout si zaslouží i fakt, že u postav se nedá na sto procent říct, zda to jsou úplní parchanti anebo se z nich časem vyvinou alespoň částeteční klaďasové. Hodně se mi líbilo to, že každou část má na triku jiný malíř, komiksu to tak dodává na rozmanitosti a brání propadu do stereotypu. Navíc je úžasné, jak spolu scénář a kresba kooperují, respektive, jak kresba odpovídá příběhu. První Zero tak ve výsledku představuje skvělou zábavu plnou akčních scén, s parádní kresbou a příběhem, který se bude v dalších dílech rozplétat. A vy u toho chcete být. 

Zero 1: Krize
Kot, Aleš 
Nakladatel: Crew 
Překlad: Filip Škába 
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160
Provedení: Paperback
Cena: 369 Kč