ČASOPIS: Pevnost 2/2015

Článek od: Tereza Kadečková - 18.02.2015


 Máte chuť na pořádný výlet? Co takhle do vesmíru? Únorová Pevnost vás zanese mezi hvězdy pozvánkou do kina na Jupiter vychází a připomene vám pár starých dobrých scifáren.

Téma Pevnosti je tedy sci-fi a space opera. Kromě výčtu toho, jaké všechny filmy a seriály se ze základů space opery vylouply, tu třeba najdete užitečné rady na to, jak se stát úspěšným vládcem vesmíru. Mít Palpatine takovou příručku, záviděl by.

Kromě sci-fi si redaktoři vzali na paškál top 10 nejlepších z minulého roku. Jestli hledáte inspiraci na film, knihu, komiks nebo pořádnou hru, určitě stojí za to se na výčet podívat. Jen namátkou řeknu, že se do něj dostal Interstellar, Zaklínač nebo třeba Alien: Isolation.

Do filmů se protlačila recenze na, v minulém čísle tak očekávaného, Sedmého syna. Rozdíl mezi očekáváním a výsledkem je propastný. Sedmý syn si vysloužil nálepku mizerného filmu s třiceti procenty.  Lépe se vedlo Predestination nebo Velké šestce, kteří si odnesli po sedmdesáti procentech.

Knížka měsíce je Píseň krve od Anthonyho Ryana. S devadesáti procenty jí na paty šlape Oddíl od Nicka Cuttera. Když zaplujete do vod českých autorů, najdete tu recenzi na dva komiksy. První je Hajzl od Kamila Bernáška a druhý je Kronika vzkříšence - Druhé procitnutí od Petra Kopla. Oba komiksy se drží hezké hranice, i když Hajzl zabírá s osmdesáti procenty o deset čísel víc, než Druhé procitnutí. To je mu podobné.

Kdo se těší na povídky, jsou tu dvě. Píšťalka od Venduly Brunhoferové, která nám říká, jaké to asi je mít za otce démona a rozhodně nejít v jeho stopách. Kdo by taky chtěl být dobrovolně záporák? Druhá povídka Dech mrzáčka od Michala Sirotka nás zase přivádí k trošku pohádkovému tématu, kde hledá černokněžník lásku nevinné panny. Jestli je to ale tak pohádkové, no, musíte se přesvědčit sami.

Pravidelné články jsou zaplněné velmi zajímavými kousky. Anime vám představí vesmírnou kovbojku Cowboy Bebop, komiks zase Transmetropolitan. Cestou do historie se podíváte, jaké zvrhlé choutky měli naši předci a paranormální fenomény vám řeknou něco o telepatii. Je z čeho vybírat.

Knižní přílohou je tentokrát manga Gantz. První díl krvavé a necudné střílečky od vydavatelství Crew si určitě najde své příznivce. Recenzi na něj si můžete přečíst i u nás.

Spousta novinek, šuškandy o možných budoucích projektech a tipů na dobrou literaturu. Pevnost má opět co nabídnout.

 

Pevnost 2/2015

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou - Hiroja Oku - Gantz 1)

Přidat komentář