RECENZE: Alex Irvine, Úsvit planety opic

Článek od: frankie - 26.01.2015

Úsvit planety opic, boj začíná. Deset let uplynulo od útěku skupiny opic vedené Césarem a od propuknutí smrtícího viru likvidujícího lidstvo. Opice obývající les nemají ponětí o existenci přežívajících zbytků lidstva v nedalekém městě San Franciscu. Stejně tak lidé netuší, že opice přežily likvidační bombardování zápalnými bombami těsně předtím, než boj s virem převážil priority. Kniha se více věnuje lidoopům, jejich prožitkům a myšlení. Lidé jsou zastoupeni jen jedním hrdinou. Dějové linie se nečlení a vše postupuje jednolitým tempem. Jelikož se jedná o románový přepis filmového hitu, samotný děj čtenáře nepřekvapí, ale má obohacující význam z pohledu vnitřního prožitku. Ten nám přibližuje autor Alex Irvine, americký autor fantastiky známý i svými novelizacemi filmových kinohitů jako jsou tituly Iron Man 2 či Pacific Rim.

Úsvitu planety opic se rozvíjí děj okolo přeživšího druhu homo sapiens sapiens. Lidé, kteří projevili imunitu vůči opičímu viru, nutně potřebují elektřinu. První setkání s opicemi však nedopadne dobře. Architekt Malcolm, klaďas první kategorie, najde cestu k opičímu králi Césarovi. Ten však má problémy s autoritou u ostatních opic, neboť ne všechny mají na lidi pozitivní vzpomínky. Koba by o tom mohl vyprávět do aleluja. Situace není jednoduchá. Po několika vstřícných krocích se vždy najde nějaká postava, která případné soužití obou druhů odsune do oblasti utopie. Milovníci soubojů a konfliktů si přijdou na své.

K tomu se připojuje ještě obvyklý rodinný problém, v tomto případě výchova mláděcího pubertálního výrostka milujícími opičími manželi Caesarem a Kornélií. Obdobný protipól je vyobrazen i v lidské rodině. Vykreslování rodinných vztahů čtenáři značně přiblíží hlavní hrdiny a tím celou knihu včetně opičí dějové části patřičně zlidští. Kromě rodinných peripetií lze zaznamenat také další prototypy jedinců jako například xenofob, agresor či altruista.

Závěr je opravdu zajímavý a slibuje další posun děje velice atraktivním směrem. Doufejme, že je to i příslibem pro další filmové pokračování, nyní již bez časového skoku v ději.   

Knihu doporučuji všem příznivcům planety opic a je alternativou k filmu. Avšak nelze tvrdit zcela plnohodnotnou. Filmový zážitek ten knižní zkrátka přebíjí.

Až zase půjdeme do ZOO, budeme asi všichni už pohlížet na opice z trochu odlišného úhlu pohledu než před znovuobjevením opičího fenoménu. Jen doufám, že výkřiku „No!“ se já ještě v životě nedočkám.

 

Alex Irvine: Úsvit planety opic

Nakladatelství: Laser-books

Překlad: Milan Žáček

Rok vydání: 2014

Počet stran: 264

Rozměr: 135 x 205 mm

Vazba: Vázaná

Cena: 279 Kč

 

 

Přidat komentář