ČASOPIS: Pevnost 1/2015

Článek od: Tereza Kadečková - 19.01.2015


 První letošní Pevnost nás zve do světa Harryho Pottera nebo na vzdálenou planetu Arrakis.

Ale hezky popořadě. Harry Potter se vrací. Možná ne přímo on, ale už příští rok by se na plátnech kin měl objevit film na motivy knihy Fantastická zvířata a kde je najít. Pevnost se vrací v čase a prochází knihy Rowlingové a seznamuje nás s celým universem, které ale každý správný fanoušek zná.

U filmů zůstaneme, další hutný článek je o animácích. Kdo je nemá rád? Zjistíme, jak se vlastně animáky dostaly na takovou úroveň, na jaké jsou teď, a jestli jsou vážně jen pro děti.

V recenzích najdeme poslední díl Hobbita, který prošel s odřenýma ušima s šedesáti procenty, dále třetí Hunger Games, které na tom nejsou o nic lépe. Jen o pět procent navrch má Exodus: Bohové a králové. Co se seriálů týče, můžeme si počíst o Agents of S.H.I.E.L.D., kteří by potřebovali zvýšit diváckou základnu.

Přeskočíme k literatuře. Podíváme se do světa Duny a do její historie. Z rozhovoru s B. P. Herbertem a K. J. Andersonem se dozvíme, jaké to bylo přebrat Dunu pod svá křídla a pokračovat v zajeté sérii.

Z recenzí si můžeme vybrat ze spousty dobrých knih. Na šedesát procent spadli jen poslední Před Strážci, zbytek se pohybuje ve vyšších číslech. Namátkou třeba Syn Londýna od Toma Pollocka, Svět Ledu a Ohně od G. R. R. Martina nebo například Pan Mercedes od Stephena Kinga.

Další článek se zaměřuje na změny v Marvelovských komiksech v průběhu let, respektive jaké v nich měli postavení menšiny. Můžeme se podívat, kdy se objevili první černošští superhrdinové a jak vlastně došlo k tomu, že je Kapitán Amerika teď černý.

Co se dalších článků týče, pokračuje série tajemných míst. Tentokrát nás zavede pod Prahu. V historii zamíříme na povrch a zjistíme, jak pracovali Alchymisté jako mistr Kelley.

Pokud kupujete Pevnost s knižní přílohou, tenhle měsíc neprohloupíte. Straky na Vrbě poskytly knihu Jack, Pán stínů od Rogera Zelazneho. Jedná se o reedici po čtrnácti letech s opraveným překladem a s přidanou předmluvou autora.

Lednová Pevnost toho má hodně co nabídnout. Jako vždy je nacpaná informacemi, které by vydaly na třístránkový článek. Jenomže na to tady není místo, na to si člověk musí dojít do stánku a podívat se sám.

 

Pevnost 1/2015

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2015
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou - R. Zelazny: Jack, Pán stínů)

Přidat komentář