RECENZE: Greg Keyes , Úsvit planety opic: Ohnivá bouře

Článek od: frankie - 19.12.2014

Planeta opic, znovuzrozený fenomén. Od vydání knihy Pierra Bouleho Planeta opic uběhlo  dlouhých jedenapadesát let. Po mnohačetné filmové sérii a remaku z roku 2001 přišel rok 2011 a uvedení filmu Zrození planety opic. Značný divácký ohlas usnadnil filmové pokračování uvedené do kin v letošním roce. A právě kniha Úsvit planety opic: Ohnivá bouře je oficiální spojnicí mezi oběma nejnovějšími filmy. Autor Greg Keyes má zkušenosti i přímo s filmovými hity, ať se jedná o film Thor: Temný svět nebo současný sci-fi hit Interstellar.  

Prequel Ohnivá bouře přibližuje dění po osvobození tlupy opic vedené Césarem a zároveň nově propukající vir postupně ničící lidstvo. Nakažený jedinec začne kýchat krev, následně mu ve vysokých horečkách začnou selhávat orgány a ke smrti dochází do dvou dnů. Zpočátku je tato nemoc podceňována, ale to čtenáře nepřekvapí. V této knize mají mnohem větší prostor lidé a objevuje se zde několik dějových linií. Zatvrzelý lovec opic pověřený odchytem opičí skupiny, altruistická lékařka pomáhající lidem do posledního dechu, bývalý policejní ředitel, jenž se chce utkat o post starosty San Francisca. Lidské postavy jsou důležité, ale čtenář si k nim raději podvědomě nevytváří žádný emocionální vztah, neboť je značná pravděpodobnost, že ne všichni se šťastně dožijí konce knihy.

V opičí části knihy samozřejmě dostává prostor César a další opičí hrdina Koba. Skupinu opic, kterou vede César, se snaží zlikvidovat lidští specialisté a tím zakrýt skutečnost, že opice mají extrémně zvýšenou inteligenci. Lidští lovci si však dlouho nejsou ochotni připustit, do jaké míry inteligenčně vyspělého protivníka mají proti sobě. Odchyt opice pro výrobu antiviru je priorita jen do té doby, než i v dalších částech světa propukne anarchie a absolutní rozklad lidské společnosti.

Kniha Úsvit planety opic: Ohnivá bouře je příjemným oddechovým čtením se zajímavými dějovými prvky. Těžko však může mít, a ani nemá, ambici oslovit široké čtenářstvo. S velkou pravděpodobností zaujme jen fanoušky planety opic nebo alespoň diváky filmů. Cílem knihy není přivést nové příznivce. Kdyby vyšla záhy po uvedení filmu v roce 2011, bylo by to vhodnější. Takto se dostala do pozice, že pouze těsně předcházela druhému filmovému dílu. Proto se dostane do rukou čtenářům, kteří pravděpodobně viděli film Úsvit planety opic. Ti pak budou ochuzeni o některá překvapení a již při četbě jim bude jasné, s kterými postavami se mohou definitivně loučit.

  

Greg Keyes: Úsvit planety opic – Ohnivá bouře

Nakladatelství: Laser-books

Překlad: Milan Žáček

Rok vydání: 2014

Počet stran: 248

Rozměr: 135 x 205 mm

Vazba: Vázaná

Cena: 259 Kč

 

Přidat komentář