ČASOPIS: Pevnost 12/2014

Článek od: Tereza Kadečková - 04.12.2014

  Z obálky prosincové Pevnosti na nás kouká Bilbo Pytlík. Přestože je Tolkienově díle a třetímu Hobitovi věnováno hned deset stran, tématem tohoto čísla jsou zaklínači.

Zaklínače od Andrzeje Sapkowského není nutné představovat. Pevnost přináší recenzi na novou knihu Bouřková sezóna, která je hodnocena pěknými 80%. Aby nebylo Geralta málo, můžeme nahlédnout i na to, jak chronologicky řadit ságu Zaklínače nebo si přečíst rozhovor s autorem.

K zaklínačům nás přivede i povídka od Hany Káňové Život moderního zaklínače, nebo článek o historii od Míly Lince, který se dívá, jak to s těmi zaklínači bylo doopravdy. U tajemných bytostí a míst zůstaneme s Otomarem Dvořákem, který nám představí Kounovské kamenné řady.

Od zaklínačů zpátky k tomu nakousnutému Hobitovi. Deset stran nás naláká nejen na nadcházející poslední film, ale připomene i postavy. Taky naťukneme trochu té historie Pána prstenů a Tolkiena osobně. Dozvíme se spoustu drobností, jako třeba to, kdo Tolkiena kopíroval a jaké parodie vznikly. O pár stran dál na nás ještě čeká výčet Středozemských her.

V literatuře se můžeme těšit na recenze například Černé orchideje, Příliš dlouhé swingers party nebo Talismanu od Stephena Kinga. Svou stránku si vysloužil také druhý Labyrint s názvem Spáleniště: Zkouška. I tady je krátký rozhovor s autorem Jamesem Dashnerem nejen o knize, ale třeba i o filmu, který teď běží v kinech.

Filmy znovu připomenou Interstellar s jeho 80%, ale taky třeba Socialistický zombi mord nebo Lucy, která teď vyšla na DVD. Samurai Champloo obsadil anime sekci a to i přesto, že nejde o fantastiku. Kdo by se ale ubránil dobrému hip hopu?

V sekci komiksů na nás čeká Kasta Metabaronů, kterou vydala Crew v rámci série Mistrovská díla evropského komiksu. Dostává celých 100%. V manze na nás pro změnu vykoukne Berserk, který nešetří krví, sexem a démony a získá stejné hodnocení jako Metabaroni.

Tolik a ještě víc, i když je spousta místa zabraná Hobitem a Zaklínačem, i tak bylo těžké vybírat, co vše do recenze napsat a co už si čtenář najde sám. A že je toho ještě kupa.

 

Pevnost 12/2014

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2014
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Přidat komentář