KOMIKS: Tony S. Daniel & Sandu Florea, Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky

Článek od: Blair - 27.10.2014

Kéž by temná zákoutí těch nejšpinavějších uliček v Gothamu mohla promluvit. Jistě by se nám dostalo nezvratného důkazu o tom, že ačkoli je Gotham na první pohled jako každé další město vybírající si na obyvatelích svou daň, tak ho přesto něco od ostatních odlišuje. Jako maják strachu a maják naděje se totiž nad Gothamem tyčí temnotou zahalená postava. Batman! Jeden symbol! Jedna legenda!

Je až téměř nemožné se v dnešní době sic jen pokusit vymyslet důstojný a zároveň pokorný úvodní text o postavě, která formovala a navždy změnila současnou tvář komiksového světa. Letos je tomu totiž už 75 let, co se Batman poprvé objevil na stránkách komiksového magazínu Detective Comics (Detective Comics #27) a není náhodou, že na nich setrval dodnes.

Přestože kniha Batman: Detective Comics #2 – Zastrašovací taktiky(originál Batman: Detective Comics #2 – Scare Tactics, čísla #0, #8-12, Annual #1) je součástí nově restartované série Detective Comics (stalo se na konci roku 2011 v rámci tzv. New 52), tak jí to nikterak na kvalitě neubírá.

Zprvu obyčejná loupež, za kterou stojí skupina „paterčat“ maskovaných jako Batmani, roztočí kolotoč událostí, kde nejlepší detektiv na světě musí vypátrat úmysly a čelit novému protivníkovi, který si prozíravě říká Mr. Toxic. Situace je o to vážnější, že v ohrožení tentokrát není jen samotný Gotham, ale celý svět.

Další překážkou temného rytíře je Soví tribunál, který vypustil své nemilosrdné zabijáky, aby jednou a provždy zdecimovali celý Gotham. Batman nemá na výběr a míří do Arkhamovy léčebny, aby zachránil nejeden drahocenný lidský život. Není se čemu divit, že v tom obřím zmatku se podaří jednomu z chovanců utéci. Pro Batmana to znamená další detektivní práci a další překážky nastražené ďábelskými mistry psychózy, kterými jsou – Black Mask a Mad Hatter!

Na samotný závěr Bruce zavzpomíná na část svého výcviku a odhalí se také minulost i jednoho z nejnebezpečnějších Batmanových protivníků, samotného Two Face, neboli Harvyho Denta!

Americký scénárista a kreslíř Tony S. Daniel (celým jménem Antonio Salvador Daniel)už v minulosti prokázal, že Batmanovi rozumí a umí s jeho světem úspěšně pracovat. Jeho práce na úvodu série Detective Comics je toho přímým důkazem. Daniel totiž zcela správně uchopil motto celé série, tzn. „detektivní komiks“ a s odkazem na původní sérii jej uvedl do praxe. Čtenář tak není přesycován filozofováním temného rytíře. Ne, čtenáři je servírován detektivní příběh, kde sice podstatnou roli hraje nejlepší detektiv na světě, ale jeho přítomnost nikterak neodvádí pozornost od samotného děje. A o tom Detective Comics prostě byl a je. Návrat do Batmanovy minulosti v podání amerického spisovatele a scénáristy Gregga Hurtwitze už bohužel tak oslnivý není.

Batman v podání Tonyho S. Daniela dělá čest svému označení „nejlepší detektiv na světě“. Daleko více se soustředí na pátrání, logiku a do pozadí ustupují akční výbuchy emocí a přehnané vnitřní monology. To, že Batman od Daniela není o nic horší, než Batman od ostatních autorů svědčí i fakt, že Daniel nějakou dobu sekundoval takovému velikánovi, jakým je Grant Morrison. Přítomnost ostatních vedlejších a nepodstatných postav je bravurně vybalancována až na takovou míru, že díky kratším epizodickým úsekům nemá čtenář možnost se objektivně zaobírat jejich charaktery. Což je možná dobře.

Navzdory tomu, že se na výtvarné stránce podílelo více autorů (Tony S. Daniel, Sandu Florea, Ed Benes, atd.), tak si toho čtenář díky klasické mainstreamové kresbě všech zúčastněných nemá téměř ani možnost všimnout. Všichni mají stejný smysl pro detail, rozmístění panelů a stejně tak velkolepé vícestránkové akční výjevy. Tedy téměř všichni. Vizuál závěrečné části zaměřující se na postavu Two Face, kterou vytvořil Szymon Kudranski, v porovnání s ostatními příběhy v knize vyčnívá a ne právě v kladném slova smyslu. Detaily téměř nulové, rozvržení stránek ve stylu novinových stripů a kresba na takové úrovni, že nejeden čtenář má problém rozeznat Two Face od ostatních postav.

Dva výstřely v potemnělé uličce a život jednoho mladého kluka se navždy změnil. Kniha Batman: Detective Comics #2 - Zastrašovací taktiky neposkytuje žádný univerzální náhled do jeho dospělé duše, ale na druhou stranu nabízí slušnou dávku příběhů o jeho poslání. A i to se cení.

Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky
Daniel, Tony S. - Florea, Sandu
Nakladatel: BB art
Překlad: Petr Zenkl
Obálka: Tony S. Daniel
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2013
Počet stran: 232
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: paperback
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář