RECAP: Doctor Who 08x04 Listen

Článek od: Tereza Kadečková - 16.09.2014

Poslední člověk na planetě seděl doma. Někdo zaklepal.

Steven Moffat si ve čtvrtém díle Doctora Who hraje právě s touhle nejděsivější a nejkratší povídkou. Báli jste se někdy bubáků pod postelí? Listen se vás pokusí přesvědčit, že je to proto, že bubáci jsou skuteční.

Trailer sliboval děsivou podívanou, a co jsme dostali? Randící Claru, paranoidního Doctora, snahu o horor a sentimentální plastové vojáčky. Skvělý nápad, se kterým se Moffat vytasil, se nepovedlo naplnit. Místo toho, aby zůstal na jednom místě a snažil se vyřešit záhadu duchů, posílá Doctora s Clarou všude možně, objevuje budoucí generaci a v mezičase nám cpe rande rovnající se katastrofě, které ve finále dopadne na jedničku, i když se Clara s Dannym málem navzájem zaškrtili.

Se čtvrtým dílem nejsem ani trochu spokojená. Moffat se nepokusil o žádné rozumné vysvětlení. Nevysvětlené záhady jsou občas možná super, ale to by muselo zůstat u nich a nerozptylovat se zbytečnostmi, popřípadě se nesnažit vysvětlit jen jednu část záhady a zbytek nechat plavat.

Co se postav týče, Doctor si z nějakého nevysvětleného důvodu najednou usmyslí, že bude lovit duchy. Clara je do toho zatažená a opět si vyslechne nejednu urážku svým směrem. U Dannyho pro změnu mé naděje na charismatickou postavu odletěly do dálav. Moffat nám povyprávěl o budoucnosti, násilně postavy nastrkal k sobě a teď se prý máme těšit na to, co bude dál.

Listen je dle mého názoru zatím nejslabší díl série. I přes slibný začátek se totiž stočil někam jinam. Snad to spraví pátý díl, který nás zavede do největší vesmírné banky, ve které si nejspíš budeme zase užívat různých mimozemských druhů a honiček.

Příště nás čeká Time Heist

Přidat komentář