RECENZE: Jeaniene Frostová, Z hrobu (Noční lovci 7)

Článek od: Monika Slíva - 30.08.2014

Číslo sedm je magické a říká se o něm, že je i šťastné. Jestli to platí i v případě sedmého a zároveň závěrečného dílu upíří ságy Nočních lovců, to si už musíte zjistit sami. Dokáže sedmička konečně vytáhnout Cat Crawfieldovou, pardon dávno Russelovou a jejího manžela Bonese Z hrobu? Technicky vzato těžko, protože jsou oba, jakožto upíři, skrz naskrz mrtví. Ovšem v přeneseném slova smyslu by mohl jejich život nabrat zcela nečekaný směr a místo černočerné tmy jim nabídnout zářivou a skoro narůžovo natřenou budoucnost.

Oba hlavní hrdinové byli na začátku příběhu nelítostnými protivníky a způsob, kterým se z nich stali milenci a následně i manželé byl křivolaký, krkolomný, krvavý a kdovíjaký ještě, jen ne nudný a tuctový. Nehodlám tu jakkoli rozebírat průběh celé série, neboť podrobnosti si můžete přečíst v mých recenzích na všech šest předchozích dílů, ale Cat i Bones si prošli osobnostním vývojem a museli se toho spoustu naučit a dozvědět, aby mohli pochopit a přijmout. Pochopit sebe navzájem a přijmout to, co jim děj posledního dílu přinese.

Ve velkofilmech se tomu říká epický a velkolepý závěr a přesně to můžete očekávat, pokud se vydáte Z hrobu a budete chtít znát všechna tajemství fiktivního světa Jeanniene Frostové. Ačkoliv vzato kolem a kolem nemůžu (stejně jako anotace ke knize) skoro nic z děje prozradit, protože byste z těch spoilerů pak mohli poskládat celou karoserii, můžu aspoň naznačovat. A navnazovat.

Je-li vám málo hrozící válka mezidruhových rozměrů, šílený agent Madigan (kterého jsem vám slibovala v recenzi na šestý díl a rozhodně jsem si necintala na tričko), spousta akce a okousaných nehtů (ty budou vaše), nebo čekaných i nečekaných zvratů, přidám ještě samotný závěr, který je zkrátka… no mňamkózní. Pro milovnice paranormální romanticko-drastické literatury rozhodně. Věřte, že vaše srdce bude plesat a neubrání se přemítání nad tím, jak by to mohlo celé pokračovat.

No ano! I když je sedmý díl avizovaný jako poslední, všichni víme, že v tomhle ohledu je většina spisovatelů stejně spolehlivá v dodržování slibů jako česká (i jiná) politická havěť. A možnost, jak navázat, si tady autorka nechala víc než olbřímí – pověstná zadní vrátka mají rozměr zvící vrat do hangáru, i menší boeing by se do nich vešel.

No, a kdyby zrovna tady byl slib náhodou dodržen, je sedmý díl velmi důstojným zakončením celé série. Jeaniene Frostové se podařilo po celou dobu držet velmi vysokou úroveň zápletek, neztratila nikde cestou humor ani nadsázku a sexu bylo pořád tak akorát. A schovala si nejvypečenější koláček z celého plechu až nakonec.  Co si přát víc od hrdinů, které si čtenář oblíbil?

Pokud jste četli všechny předchozí díly, recenze je takřka k ničemu, protože se Z hrobu vydáte dobrovolně. A pokud jste je nečetli, začněte pěkně Napůl cesty do hrobu jako každý slušný poloupír. Vaše sedmidílná cesta všemi těmi vykopanými dírami bude nakonec po zásluze… odměněna.

ukázka z knihy zde

Jeaniene Frost: Z hrobu (Noční lovci 7)
Překlad: Petra Kubašková
Nakladatelství: Fantom Print
Obálka: Larry Rostant
Rok vydání: 2014
Vazba: pevná
Počet stran: 256
Formát: 145x205
Cena: 259,-Kč

 

Přidat komentář