SERIÁL: Ohlédnutí za prvním dílem osmé série Doctora Who

Článek od: Tereza Kadečková - 26.08.2014

Osmá série začíná velmi slibně. V první epizodě jsme si stihli užít dinosaurů, viktoriánského Londýna, robotů a především nového Doctora.

Předem upozorňuji, že se spoilerů neštítím, takže jestli jste někdo ještě Doctora neviděl a nechcete si vyzradit nějaké důležité věci, tak opusťte loď!

Začneme dějem. Steven Moffat nacpal do prvního dílu, co se dalo. Doctor ztratil paměť a je zmatený, Clara je nešťastná kvůli tomu, že Doctor zešedivěl, a trio Madame Vastra, Jenny a Strax tomu dělají hláškovací a filozofické pozadí. Zní to dobře, ale co se mě týče, hlášky mě míjely a některé pokusy o vtip mě donutily se spíš ušklíbnout, než zasmát. Přesto stál první díl za to a to hlavně kvůli Peteru Capaldimu, který si očividně roli Doctora užívá a z postavy se díky němu stává pěkná mrcha.

Intro

Co se reakce na regeneraci týče, Clara balancuje na hraně, protože Doctor zestárl a zabil tím romantickou zápletku. Tím nemyslím obrazně, řekli to docela naplno a já upřímně doufám, že už se další románek mezi Doctorem a společnicí neobjeví. Stále s nostalgií vzpomínám na duo Doctor-Donna, které bylo neromantické a přesto skvělé. Chtěla bych, aby i duo Doctor-Clara vypadalo podobně.

Taky se nám objevují spojení na desátého Doctora. Nejen Capaldiho obličej, ale i banda robotů, se kterými jsme se mohli setkat na Madame de Pompadour. Uvidíme i záporačku série – tedy, aspoň myslím, že se z ní vyklube záporačka – která si říká prostě Missy a tahá za nitky v pozadí.

Jestli jsem z něčeho byla upřímně nadšená, tak z intra. S každou sérií se mění a já tohle považuji za jedno z nejlepších, ne-li nejlepší vůbec. Spousta ozubených koleček, číslíček a jedno zlé obočí.

Doctor Who je fajn. První díl nebyl katastrofa, ale ani nic extra. Nad vodou ho drží Peter Capaldi a do budoucna věřím, že se s jeho přispěním zaplácnou i díry v ději, které za sebou Moffat rád nechává. Koneckonců je Capaldi i scénárista a nenechá se jen tak dirigovat.

Takže jestli ještě váháte, jestli se na první díl mrknout, jděte do toho. Z mého malého průzkumu vím, že někteří lidé se na to dívají jako já a jiným se líbil mnohem víc. Takže je jen na vás, k jaké skupině se připojíte. A pro ty, co už první díl viděli – co vy na to?

Příště nás čeká: Into the Dalek

Přidat komentář