KOMIKS: Andy Diggle, Jock, Green Arrow: Rok jedna

Článek od: Tereza Kadečková - 22.07.2014

Oliver Queen měl vždycky to, co chtěl. Playboy, který tráví čas prováděním adrenalinových sportů, opíjením se a randěním se supermodelkami – to není mezi boháči nic nového. Jenže nastane řada nešťastných náhod a Oliver se ocitá na zdánlivě opuštěném ostrově, kde musí bojovat o holé přežití jen s lukem a šípy. Jeho nepřáteli se stává divočina, slunce a také drogový kartel, který si nepřeje být odhalen.

Každý hrdina musí nějak začínat. A právě začátek je to, co Rok jedna přináší. Když po něm člověk sáhne, očekává, že se dozví, jak to s tím Green Arrowem vlastně bylo. Proč se novodobý Robin Hood prohání po Star City a kde se naučil tak parádně střílet? Rok jedna na tyto otázky odpovídá plynule a přetváří charakter nezodpovědného mladíka do ochránce nevinných.

Andy Diggle přináší přímočarý příběh a dává si za úkol jen seznamovat, takže nehledá nějakou složitou zápletku. Vyhodí rozmazleného spratka na ostrov a nedá mu naději na záchranu. Sleduje, jak se s tím zvládne poprat a když už přijde na to, jak přežít, předhodí mu ještě větší hrozbu a s ní i motivaci. Začíná v bodě A a končí v bodě B, nedá však čtenáři možnost se nudit. Což se v komiksu, který nám otvírá dveře pro další příběhy Green Arrowa, cení.

Kresba od Jocka je oku milá, jednoduchá, ale místy bych řekla, že až příliš. Záporačka China White občas vypadá, jako by jí po obličeji přejel traktor, naštěstí se to nestává tak často. Pozadí se s ostrými liniemi taky nezdržuje – například pohled na ostrov byl v tomhle perfektně jednoduchý a přitom by se na něj člověk nemohl vynadívat. Jock odvedl skvělou práci, jen v těch obličejích mu to čas od času ujede. V celkovém konceptu se mu to však dá odpustit.

Komiks se dobře čte, je nabitý akcí a nezanechává za sebou slepá místa. Některé drobnosti jsou mile klišé, ale proč je nepoužít pro začátek něčeho, co bude v budoucnu pořádná jízda? Jestli má člověka na četbu Green Arrowa něco nalákat, pak Rok jedna odvedl skvělou práci. Olivera Queena v zelené kapuci si prostě nejde nezamilovat.

 

Hodnocení: 75%

Green Arrow: Rok jedna

Green Arrow: Year One

Scénář: Andy Diggle

Kresba: Jock

Překlad: Martin D. Antonín

Nakladatelství: BB/art

Rozměry: 168x258

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 160

Rok vydání: 2014

Cena: 399 Kč

Přidat komentář