KOMIKS: Hiroja Oku, Gantz 2

Článek od: K. W. S. - 21.05.2014

Prostorem letící končetiny; krev rozstříkaná do všech směrů; zmučené, překvapené a bolestivé pohledy umírajících, zrcadlící zděšení a strach. Hořkosladká chuť krve a smrti visící ve vzduchu. Vyděšení hlavní hrdinové a pomstychtivý mimozemšťan, kterému parta lovců-zelenáčů právě zabila syna. Tak začíná druhý díl mangy Gantz.

Jakoby vás někdo doslova držel za mozek

Znovu nás čeká pořádný balík krve, akce, emocí a nových informací o světě Gantz. Už od prvních stránek je jasné, že v tomto díle se bude umírat – počkat, on vlastně hned na první dvoustraně někdo umře. Výtečný začátek!
Po několika trh, buch, kchhh a hnnn se dostáváme k momentům, kdy mimozemšťan drží v rukách něčí mozek, ze kterého ještě visí oči. Po pár dalších citoslovcích jsou všechny vedlejší postavy zredukované na krvavý marast – a to nejsme ještě ani ve třetině.

Netušený zlom v příběhu

Zhruba v polovině mangy se to ale zlomí a z části „krev, akce a emoce“ se dostáváme do části „nové informace“. Takže se konečně dozvídáme spoustu věcí o hlavních hrdinech, o světě Gantz a o tom, jak funguje, takže – a teď se něčeho podržte – zbytek druhého dílu už je vyloženě kecací. Jaký to netušený zlom v této manze! Spíš než na akci je druhá polovina zaměřena na psychologii postav, která zatím ještě nedostala tolik prostoru, kolik by měla – hlavního hrdinu a jeho parťáka jsem si zkrátka pořád moc neoblíbil a autor mě zatím nepřesvědčil, abych mu fandil.

Symfonie cákání krve a praskání kostí

Kresba je realistická, dynamická, detailní a propracovaná. Například v akčních úsecích jsou letící kusy těl efektně rozmazané; různé tekutiny se realisticky lesknou a rozstříkávají do okolí; zmučené pohledy vedlejších postav v agónii vás budou provázet ještě nějakou dobu po dočtení a v některých momentech jsem měl pocit, že to šílené praskání kostí fakt slyším. Z druhého dílu, stejně jako z dílu prvního, si tedy odnáším takřka filmový zážitek.

Překlad je kvalitně odvedená práce, jen se mi na něj občas trochu těžko kouká – jsem zvyklý na Hepburnův přepis (jména jsou přepsána jako Matsumoto, Uchiha, Shūeisha), ne na český přepis (Macumoto, Učíha, Šúeiša). Ale to je můj problém, čtenáři, který je zvyklý na český přepis, nebo se s mangou jako takovou setkává poprvé, to vadit nebude a spíš mu to pomůže ty jména vyslovit správně.

V neposlední řadě musím opět vyzdvihnout obálku – obálky Gantz totiž patří k těm nejvíc sexy obálkám japonské mangy, jaké jsem zatím viděl. Nejen, že dobře vypadají, ale díky technice parciálního lakování jsou i na omak zajímavé.

Závěr

Druhý díl Gantz mě osobně dal přesně to, co jsem od něj čekal a co mi první díl slíbil – akci, zábavu a krev. Nezbývá, než se těšit na další díly této výborné mangy.

Gantz 2
Hiroja Oku
Nakladatel: CREW
Překlad: Anna Křivánková
Počet stran: 224
Rozměr: 12,9 × 18,2 cm
Provedení: Brožovaný
Rok vydání: 2014
Cena: 199 Kč

Recenzi napsal: Kevin W. Scherrer

Přidat komentář