EDITORIAL: Povídky na Sardenu

Článek od: Martin Stručovský - 27.04.2014

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

můj předchůdce Jan Pechanec měl vždycky ve zvyku psát každý měsíc jeden editorial, v němž vás informoval o novinkách souvisejících se Sardenem. A jelikož bych rád tuhle lehce zapomenutou tradici obnovil, už jsem tady zas.

Duben kromě střídajícího se počasí přinesl milovníkům fantastiky spousty novinek. Fanoušci Západozemí se dočkali už čtvrté řady Hry o trůny, návštěvníci kin si na svoje určitě přišli díky druhému dílu Captaina Americy a ani čtenáři nepřišli zkrátka. Vyšel nový, dlouho očekávaný román Roberta Fabiana, ale také Případ mechanického muže Marka Hoddera, své slovenské verze se dočkala Červenákova kniha Sekera z bronzu, rouno ze zlata. A hororový fandové si přijdou na své v antologii 66+6 hororů ve sto slovech (hororu jen houšť a větší kapky). Největší dárek milovníkům knižní fantastiky pak určitě přinesla středa 23.4., den, kdy v knihkupectvích neplatilo DPH na knihy. Snad bude mít tato akce nějakou odezvu.

Na Sardenu jsme vám během dubna přinesli opět spoustu recenzí a ukázek, ale především rozhovorů. Podle jejich počtu přečtení soudíme, že je máte opravdu rádi, takže i v květnu se můžete těšit na další. Už zítra vydáme rozhovor se spisovatelkou Terezou Janišovou. A tím to rozhodně neskončí. Vyzpovídali jsme i Jakuba Maříka, s nímž jsme si popovídali o jeho příspěvku do série Kladivo na čaroděje.

A teď to hlavní. Až přijdete příští sobotu na Sarden, najdete tu povídku Státní zaměstnanci Karla Doležala. Touto povídkou začínáme nový projekt, který má tři cíle. Tím prvním je samozřejmě nabídnout vám, našim čtenářům kvalitní čtení na víkend. Tím druhým je pak podpora nové krve české fantastiky. Rozhodně neočekávejte povídky od nějakých bloggerů amaterských psavců. Kdepak. Těšit se můžete na texty autorů, kteří už si vydobyli svoje ostruhy v literárních soutěžích, ale ještě stále si hledají cestu ke čtenářům. A tím se dostávám k cíli číslo tři – představit čtenářům mladou, nastupující generaci české fantastiky. Pokud všechno půjde dobře, nabídneme vám na Sardenu dvě až tři povídky ročně. Už teď se můžete těšit na podzim, kdy vám přineseme steampunkovou povídku.

Příjemné čtení vám přeje

Martin Stručovský

Šéfredaktor

Přidat komentář