KOMIKS: Frank Miller, Sin City: Město hříchu #7: Do srdce temnoty

Článek od: Tereza Kadečková - 15.04.2014

Kdo nezná Sin City jako by nežil. Obzvlášť mezi fanoušky komiksů se mu nemůžete vyhnout, protože se počítá za jednu z klasik. Nakladatelství Comics Centrum se rozhodlo vydat sérii znovu a udělat tak radost těm, kteří ji snad ještě neměli doma. Březen nám přinesl sedmý a poslední díl nazvaný Do srdce temnoty, který u nás vyšel už v roce 2004 pod jménem Pekelná jízda.

Bývalý voják a malíř Wallace jednoho krásného večera zachrání dívku jménem Ester, která se pokusila spáchat sebevraždu. Dá jí nějaké oblečení, zajdou do baru a on si je jistý, že člověk plný života jako ona by sebevraždu nehodlal spáchat jen tak. Jenže než se stačí dozvědět něco víc, je na záchytce a z večera si nepamatuje vůbec nic. Ví jen to, že Ester je pryč a že určitě neodešla dobrovolně.

Černobílé noirové vyprávění s občasnou dávkou nějaké té barvy – v tomto případě modré, oranžové a červené – je pro Sin City typické. Do srdce temnoty nám ale přinese kapitolu, jejíž první část je plně barevná a stojí to za to. Mohlo by se snadno stát, že by v černobílém komiksu takový skok působil jako pěst na oko, ale Miller se tomu šikovně vyhnul. Barevné tripové stránky nejen, že krásně zapadají do děje, ale především pobaví množstvím referencí na Millerovy oblíbence.

Děj odsýpá rychle. Hlavní hrdina je člověk čestný, ale nebojí se nechat pár mrtvol v příkopě. Policajti jsou jako vždy úplatní, ale to neznamená, že nemají mozek na svém místě. Prsaté ženské, které se nebojí sáhnout po bouchačce, no bez nich by to přece nebylo ono. A tak se probíjíme do úspěšného konce a na čtenáři je zjistit, co se s Ester vlastně stalo a jestli se ji povede zachránit.

Sin City vlastně nejde říct moc nového. Snad jen musím dodat, že by komiks neměly číst slabší povahy nebo lidi, kterým vadí přílišná nahota. Ale upřímně, ten, kdo po Sin City sáhne, chce většinou právě tohle. Pořádnou akci a zábavu, kterou slupnete na posezení a klidně několikrát, protože je to pastva pro oko.

 

Hodnocení: 95%

Sin City: Město hříchu #7 – Do srdce temnoty

Scénář a kresba: Frank Miller

Nakladatel: Comics Centrum

Rok vydání: 2014

Počet stran: 320

Provedení: Hardback (699 Kč) / paperback (499 Kč)

Rozměr: 155 x 230 mm

Recenzi napsala: Tereza Kadečková

Přidat komentář