KOMIKS: F. Miller, 300

Článek od: Marta Novotná - 27.03.2014

300. Tři sta mužů, tři sta bojovníků, tři sta hrdinů. A ačkoliv je konec příběhu známý, nenechte si tento komiks ujít.

Když se vám 300 dostane do ruky, jako první vás pravděpodobně překvapí formát. Komiks je totiž koncipován na šířku a připomíná tak dětské knihy. Nenechejte se však obalamutit, děti by se mu měly vyhnout obloukem. I vnitřní uspořádání je specifické. Například je komiks pečlivě rozdělen na kapitoly s působivými úvodními kresbami, takže každá má své jméno.

S velkými obrazy se ostatně setkáte v celém díle, Miller se totiž nebojí měnit rozdělení políček stránku od stránky. Na jedné najdete klidně deset polí a na druhé jedno. Přesně tak, jak autor potřebuje ke spádu děje a rychlé či pomalé konverzaci. Jednotlivé kresby možná nejsou až tak podrobné, jak byste si přáli, ale díky hře světla a stínu se daří Millerovi perfektně vyjádřit všechny emoce a náladu příběhu. Jediný problém možná budete mít s rozeznáním jednotlivých Sparťanů, kteří se svými kudrlinkami působí všichni dost podobně.

Atmosféra díla je silná, každá emoce vyjádřena přesně a bez zbytečných průtahů. Vypravěčem je jeden z vojáků, který jakoby příběh znovu prožíval, a tak se v něm odráží spousta pocitů. Nemá tedy problém přesvědčit vás, abyste uvažovali a cítili jako on. Takže třeba snadno uvěříte, že Leonidas byl úžasný král, pod jehož vedením byste s chutí zemřeli i vy.

Text je v obrázcích klidně i v několika políčkách, což mu dodává dynamiku a udržuje vás celou dobu ve střehu. Navíc kromě kapitol jsou v 300 značeny i dny a jednotlivá místa. Díky těmto krátkým úsekům máte pocit, že se děj rychle posunuje kupředu. Což je také pravda. Autor vás nenechá chvíli vydechnout, a než se nadějete, příběh končí. Naštěstí se můžete vrátit na začátek a nechat ho na sebe působit znovu a znovu. Pokud tedy máte rádi komiksy Franka Millera, neměl by vám tento ve sbírce chybět.

300
Miller, Frank
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Frank Miller, Lynn Varley
Rok vydání: 2011
Počet stran: 88
Rozměr: 300 x 240
Provedení: hardback
Stav: nové vydání
Scénář a kresba: Frank Miller
Barva: Lynn Varley

Přidat komentář