KOMIKS - Bill Willingham, Mark Buckingham - Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků

Článek od: Blair - 04.01.2014

Kdysi dávno, za sedmero horami a sedmero řekami, žily, byly, pohádkové bytosti. Mýty. A pravděpodobně by si spokojeně všichni žili šťastně až do smrti, kdyby na jejich Domovinu nezaútočil Nepřítel s jeho početnou a krvelačnou armádou. Hrstka přeživších mýtů využila poslední šance, stáhla se do světa obyčejných lidí a v Mýtově, uzavřené komunitě v New Yorku, se dál snaží žít svůj životní příběh.

Bill Willingham ve své komiksové sérii Mýty (v originále Fables) kombinuje to nejzajímavější z obou zmíněných světů. Na jedné straně máme nám známý lidský, krutý, všední svět a na straně druhé krásné a kouzelné postavičky pocházející nejenom z dětských knih. Willingham nenásilně kombinuje tyto elementy a vytváří nový, tajemný svět, kde pohádkové bytosti trpí traumaty a problémy současného světa.

V knize Mýty #4: Pochod dřevěných vojáčků (originál Fables: March of the Wooden Soldiers, čísla #19-21, #23-27 a speciální číslo Fables: The Last Castle) americký scénárista celou situaci přiostřuje. Po značně depresivním vzpomínkovém úvodu o mýtech, které jako poslední opustily Domovinu, se po staletích zdánlivého klidu objevuje v Mýtově další uprchlík. Příchod Červené Karkulky značně zacloumá celou komunitou, ale pozornějším neunikne, že její příběh o útěku má více děr než myší kožíšek princezny Lady. Mnohé mýty se ovšem nevzdávají snu o lepších zítřcích a hrstka intrikářů se danou situaci snaží využít ve svůj prospěch. Málokdo si ale všimne trojice podivným panáků, kteří jsou předvojem něčeho většího. Něčeho, co znamená, že Nepřítel na uprchlíky jen tak nezapomněl.

Willingham měl na položení základů svého příběhu dost prostoru už během předchozích tří knih a jde to znát. Jeden z největších kladů této knihy je odpoutání od běžných záležitostí postav a posun ke globálnějším problémům. Po nápaditém nárůstu napětí dochází v epickém závěru k „prvnímu“ novodobému střetu s Nepřítelem. Jedná se o bezesporu nejnápaditější a nejzajímavější moment ze všech knih u nás vydané série. U většiny komiksových sérií by to byla nádherná tečka celé příběhové linky, ale u Mýtů ne. Po přečtení poslední pasáže každý oprávněně tuší, že se právě odstartovalo něco daleko většího.

Pokusit se vypsat všechny hlavní postavy příběhu, jejich motivace a zároveň aspoň částečně shrnout jejich charakteristiky, by vystačilo na speciální publikaci. Hlavně by tím byli všichni čtenáři připraveni o značnou část kouzla této knihy.

Kresbu má z větší části opět na svědomí Mark Buckingham. Nutno zmínit, že v sérii Mýty si tento britský kreslíř udržuje svou nadstandardní úroveň práce. Je až s údivem, že naprosto detailní kresba postav nikterak nezaniká na stejně detailně vykresleném pozadí. Jedním z nejvýraznějších prvků, díky kterému si mne mimo jiné série Mýty získala, je precizní podkres pod jednotlivými panely. Každá stránka dostává nejenom díky hlavní kresbě ještě větší uměleckou hloubku. A je se opravdu na co dívat.

Pokud už máte plné zuby novodobých filmových a seriálových variací na nejrůznější pohádkové příběhy, tak je tato série (a ostatně i kniha) určena přesně pro vás. Pochod dřevěných vojáčků sebou přináší originálně pojatou sondu do myslí mýtických postav spolu s akční jízdou v podobě monstrózní bitvy o osud Mýtova.

Nepromarněte svou šanci a buďte svědky událostí, které obrátí exilový svět pohádkových postav vzhůru nohama. Nudit se rozhodně nebudete!

Mýty 4: Pochod dřevěných vojáčků
Willingham, Bill - Buckingham, Mark
Nakladatel: Crew, Netopejr
Překlad: L'udovít Plata
Obálka: James Jean
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2013
Počet stran: 240
Rozměr: 165 x 255
Provedení­: paperback
Cena: 599,- Kč
Napsal: Blair

Přidat komentář