RECENZE: Jasutaka Cucui, Paprika

Článek od: Lamanai - 09.12.2013

Paprika je třetí u nás vydaný titul z pera japonského spisovatele Jasutaky Cucuie. A hned na začátku se přiznám, že jen recenzní výtisk knihy mě donutil, abych ji se sebezapřením dočetl.

Když srovnám Papriku s Peklem a Koncem stříbrného věku, mohu hned určit hlavní společné rysy. Mělkost postav a ztřeštěnost. Ale zatímco je Konec stříbrného věku alespoň satirou v realitě zakotvené v současných problémech Japonska, v Pekle a Paprice se jedná především o o bizarně dokreslený ztřeštěný nápad. Bez snahy dát dílu hlubší rozměr. Ale Peklo má zhruba stovku stran. Paprika? Přes třista!

Vše se točí kolem vynálezu, který má posunout hranice psychoanalýzy a psychoterapie. Od samého začátku však posouvá také hranice etiky, a to jak vědecké, tak lidské. Vědecký tým v čele s Acuko Čibou alias Paprikou na sebe bere riziko, že se vynález vymkne z rukou. Druhá skupina vědců k tomu nemá důkazy, ale snaží se na nesprávné praktiky při testování vynálezu upozornit. Zachování etické roviny však není jejich skutečným motivem, je pouhou zástěrkou pro pomstu za nesplnění osobních ambic.

Acuko Čiba, vedoucí vědeckého projektu nominovaná na Nobelovu cenu, není jen ženou nebývalé inteligence. Je také krásná. A lačná dotyků úspěšných mužů. Nemohu se oprostit od pocitu, že si tady pan spisovatel jen zhmotňoval své vlastní sexuální představy. Těch je na stránkách Papriky nebývale mnoho. Nejsem žádný puritán, ale očekával bych nějaký smysl toho všeho.

Přesto je alespoň Papriččina postava trochu živější a propracovanější. Jaká je tedy mtoivace ostatních postav, které v celé špektáklu působí jako loutkové rekvizity? Čekali byste touhu po uchvácení moci? Tak to byste čekali marně. Jde nakonec jen o uspokojení sexuálních potřeb, osobní mstu a převzetí otěží v rámci jednoho vědeckého ústavu!

V rámci těchto vnitroústavních půtek putujete do snů jednotlivců, do snů, které se promíchaly i do snů, které unikly do reálného světa. Ještě horší než putování pomatenými sny, prošpikovanými v textu obrázkovými znaky (i tady mi asi unikl účel takového vyjádřovacího způsobu), jsou pokusy o jejich analýzu.

Kdyby nám Cucui naservíroval ztřeštěnou povídku v rozsahu do padesáti stran, asi bych tento úlet dokázal vzít na milost. Rozpatlání motivu do dlouhého románu však vystavělo poměrně důmyslný mučicí nástroj pro všechny čtenáře, kteří zatím ještě mají všech pět pohromadě.

Například se někomu mohlo stát, že se mu pomíchaly číslice na hodinkách, nebo že jeho matka na okamžik vypadala jako tuleň.“ (Paprika, strana 308)

 

Paprika
Jasutaka Cucui
Nakladatel: Odeon

Edice: Světová knihovna
Překlad: Anna Křivánková
Obálka: Václav Jírovec, Pavel Hrach
Rok vydání: 2013
Počet stran: 336
Rozměr: 125 x 200
Provedení: hardcover
Cena: 349,- Kč

Přidat komentář