FILM: Thor: temný svět (Thor: The Dark World)

Článek od: Zuzana Ľalíková - 12.11.2013

Od událostí prvního dílu uplynuly celé dva roky. Bifrost, most mezi světy, už zase stojí a Thor (Chris Hemsworth) se touží vrátit za Jane (Natalie Portman), zatím ale má moc práce s urovnáváním chaosu, který svými činy způsobil Loki (Tom Hiddleston). Jane se jakžtakž vyrovnala s poměrně netypickým rozchodem i tím, že se Thor kvůli boji v New Yorku na Zem vrátil, za ní se ale přijít neobtěžoval. Pátrat po něm ale nepřestává a při svém zkoumání časoprostorových anomálií omylem nalezne tisíciletí pohřbený Aether, látku schopnou zničit vše živé. To probudí z hibernace temné elfy, kteří po Aetheru už ze své zlé podstaty baží, a svět se ocitne na pokraji války. Thor je rozhodnut zbavit se Aetheru a porazit temné elfy, v tom mu ale může pomoci jen Loki, který za své zločiny pyká v asgardském vězení.

Na rovinu řečeno, Thor: Temný svět má mnoho chyb: v logice chování postav; v klišovitosti samotné zápletky; v nijakosti a nepropracovanosti hlavních záporáků, kteří jsou zlí jen proto, aby měl Thor proti komu bojovat; v plochosti a nevýraznosti hlavní ženské hrdinky; v umělosti počítačem vytvořených bojových scén i přeletů nad Asgardem.

To vše ale po shlédnutí moc rádi odpustíte už proto, jak moc vás bude film bavit. Nemá hluchá místa a pořád se něco děje. Postavy na té „dobré straně“ jsou charismatické, herci do svých rolí dokonale zapadají a jejich dialogy a slovní přestřelky baví diváka od začátku do konce. Humor je ostatně jedním z hlavních aspektů celého filmu. Povedené vtipy ukrývající se v poměrně všedních záležitostech do kontextu filmu ale zapadají naprosto originálně a baví hlavně svou jednoduchostí a efektivností. Výrazným komediálním prvkem pak jsou také vedlejší postavy pobočníků ústřední dvojice, kteří si své jízlivé a sarkastické poznámky nenechávají pro sebe, Thorovo kladivo, které nějak při propojení světů mělo problém najít svého majitele, a chybět nesmí ani cameo Stana Lee.

Thor si ve svém klaďáctví může podat ruce s Kapitánem Amerikou a možná i právě proto, jak dobrácký a v některých věcech až naivní a dobrosrdečný je, mu ani fyzička Chrise Hemswortha nepomáhá k tomu, aby byl nejcharismatičtější postavou filmu. Za tu se dá beze vší pochybnosti považovat právě jeho zlořádný bratr Loki, který sice nedosahuje fyzické konstituce svého nevlastního bratra, vyniká ale geniální myslí a úlisností, která si diváky získá, až jim ani nebude připadat divné, že fandí vlastně vrahovi a ničiteli světů.

Thor: Temný svět je v mnoha aspektech lepší než poměrně jalově působící první díl – v akci, humoru i v tricích. Nabízí strhující akční jízdu plnou překvapení, léček, humoru a charismatických hrdinů. A především krásně ukazuje, že Marvel nebere vážně ani sám sebe – Lokiho nijak drobné rýpnutí do Kapitána Ameriky budiž toho důkazem.

Thor: Temný svět se sice s velkou pravděpodobností nezařadí do zlatého fondu světové kinematografie, to od něj ale nikdo nežádá. Je to film, u kterého má člověk vypnout a pobavit se. A to tento film splňuje na jedničku.

Pokud se na Thora chystáte do kina, neodházejte hned, jak začnou titulky. Tvůrci si přichystali hned dvě bonusové potitulkové scény.

Osobní hodnocení: 75 %.

Thor: Temný svět
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2013, 111 min
V kinech ČR a SR od: 07.11.2013
Režie: Alan Taylor
Scénář: Don Payne, Robert Rodat
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Kat Dennings, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Anthony Hopkins, Rene Russo ad.

Přidat komentář