TG: Geocaching s dětmi #2

Článek od: Milan Maršíček - 15.10.2013

Další díl Geocachingového seriálu se zaměřuje hlavně na techniku. Co k hledání potřebujete a na co dát pozor? Je váš mobil za 30,000 s integrovaným GPS, ale třeba i bazénem na tři tempa ten pravý? Nebo stačí „obyčejná“ autonavigace? A co když není po ruce ani ta?

NAVIGACE, TIPY A TRIKY

Pro hledání pokladů se svými ratolestmi vám z vlastní zkušenosti mohu doporučit použití outdoorové, pogumované, vodotěsné a jiným způsobem odolné GPS navigace. Do té jim můžete už doma nebo na výchozím bodě (např. parkoviště) nastavit souřadnice schovaného pokladu a pak už jen sledovat jejich zběsilou honbu za neposednou šipkou.

Při následném usilovném hledání keše na místech možných i nemožných jim na krku zavěšená navigace bude poskakovat z pařezů na kameny, přes louže i bláto. Určitě si takový výlet užijete daleko více i vy, než když trnete hrůzou a každou chvíli své malé ďáblíky okřikujete, aby dávali větší pozor na váš drahý a opečovávaný smartphone, ke kterému jste si hned první den pořídili dva obaly a pro jistotu i ochrannou fólii na přední sklo, aby váš “milášek” neutrpěl žádnou vadu na kráse v podobě škrábance nebo (nedej bože) aby se snad neodřel!

Turistická GPS navigace není samozřejmě žádnou nepřekonatelnou podmínkou. Pokud si najdete souřadnice hledané keše ještě doma a vytisknete si je spolu dalšími informacemi ke schránce, můžete i přes výše uvedené riziko na místě zadat hledané souřadnice do jakéhokoliv mobilního telefonu vybaveného GPS modulem a směle vyrazit. Naopak zcela nevhodné jsou pro geocaching automobilové navigace nebo některé externí GPS moduly, které vás budou navádět výhradně po silnicích nebo jiných “oficiálních” komunikacích. Tyto přístroje jsou navíc vybavené funkcí tzv. statické navigace, kterou oceníte např. v dopravní zácpě, kdy vám šipka na navigaci při stání nebo pomalém popojíždění nebude přeskakovat a otáčet se kolem dokola. Při hledání pokladů vám však téměř znemožní schránku pohodlně najít, protože navigace vás bude navádět až při rychlosti vyšší než cca 5 km/hod. V nižším tempu chůze vás bude zaměřovat jen skokově. V praxi hledání keší s podobným typem navigace znamená to, že budete opakovaně přebíhat ve vysoké rychlosti např. napříč lesním paloučkem tam a zase zpět a teprve když posedmé v řadě trefíte v sandálech palcem u nohy vysoký pařez uprostřed meze, pochopíte, kde je ten zpropadený poklad schovaný. Vaše přítomné děti sice u podobných scén můžou smíchy i brečet, ale věřte mi, že vás osobně takové výlety přestanou bavit dřív než hrady a zámky.

 

Aplikace pro iPhone

Někdy může být získání koordinátů pěkná fuška

Logbook

Aplikace c:geo pro Android

Aplikace c:geo pro Android

 

Podle mého názoru je v současné době optimálním vstupem do světa geocachingu z pohledu cena/výkon aplikace Geocaching pro iPhone a Android (v dalším textu se s ohledem na vlastní zkušenost budu věnovat aplikaci pro iOS, ale v základních parametrech by

měla být aplikace pro Android stejná nebo obdobná). Tato aplikace vás přijde na necelých 10 EUR a díky ní budete mít kompletní podklady ke všem keším kdykoliv po ruce, a to nejenom souřadnice, ale také mapové podklady, texty a popisy k jednotlivým schránkám i např. fotodokumentaci ostatních hledačů a jejich logy. S touto aplikací tak odpadá nebo je minimalizován požadavek na domácí přípravu a poklady tak se svými dětmi můžete hledat kdykoliv vás to spontánně napadne. Třeba i cestou domů z nedělního oběda u tchýně. Stačí jen nechat aplikaci ukázat vám nebo vašim dětem nejbližší keše od místa, kde právě stojíte, a následně můžete vybírat a rovnou začít hledat. Uživatelé systému Android mohou kromě výše uvedené placené aplikace využít také např. jednu z neplacených avšak ověřených variant v podobě aplikace c:geo.

Pokud nevlastníte ani GPS navigaci ani smartphone s GPS modulem, doporučuji vám najít si na serveru www.geocaching.com nejbližší poklad s nízkou obtížností, důkladně prostudovat jeho textový popis, poslední záznamy ostatních nálezců a mapu, a to možná i včetně “hintu” (šifrovaná nápověda pro snazší nalezení keše) a teprve následně se se svými dětmi vypravit poklad hledat. Velká část keší se dá najít i tímto způsobem, ale pokud Vás bude hledání bavit, časem narazíte na poklad, který bez odpovídajícího vybavení nebude možné najít a budete řešit jeho pořízení.

OBSAH KEŠÍ

V každém pokladu naleznete tzv. logbook. To je notýsek, kam všichni nálezci zapisují svůj objev vč. data pro případnou kontrolu oficiálních internetových zápisů vlastníka keše (zda všechny internetové logy jsou v souladu s těmi fyzickými). Pro zápis doporučuji nosit s sebou vhodnou psací potřebu (ne vždy je erární tužka nebo propiska provozuschopná).

DSC00206

Copak ukrýváš velká keško?

Z Mikulova na Pálavutravel-bug

V klasických keších dále naleznete předměty na výměnu. Zde bude vaše úloha rodiče spočívat především v přesvědčení vašich ratolestí, že počet a hodnota vybraných předmětů musí minimálně vyvážit počtem vložených. Do schránek nikdy nevkládejte předměty, které se časem zkazí (potraviny, sladkosti apod.) nebo dokonce nebezpečné či nevhodné věci (léky, zbraně atd.).

U některých předmětů naleznete připojený řetízek s plechovým štítkem obsahujícím speciální kód. Tyto předměty nejsou určeny k výměně. Jsou to tzv. travel bugy, jejichž smyslem je cestovat ze skrýše do další skrýše. Vzhledem k tomu, že se jejich cesta postupně zaznamenává prostřednictvím zápisu jejich speciálního kódu, doporučuji jejich vyzvedávání a vkládání až zkušenějším hledačům.

K cestování jsou určeny také speciální mince s obdobným kódem, tzv. geocoiny. Ani tyto si nesmíte ponechat.

Příště vás čeká několik tipů ohledně keší a dětí.

Přidat komentář