KOMIKS: Batman: Kameňák a další příběhy

Článek od: Martin Stručovský - 18.09.2013

Ed Brubaker a Alan Moore.  První pochází z Ameriky, má na polici tři Eisnerovy ceny (komiksová obdoba prestižního Oscara) pro nejlepšího scénáristu a u českých čtenářů už stačil vstoupit do podvědomí díky úžasné noirové kriminálce Criminal a vlastní, temnější verzí Kapitána Ameriky. Druhý je Brit, jako poleno a vypadá, jako kdyby nikdy neslyšel o nůžkách ani žiletce. Ovšem svými díly Watchmen nebo V jako Vendeta ukázal, že není důležité, jak člověk vypadá, ale co stvoří. Kromě toho, že je spojuje stejné zaměstnání, nemají na první pohled nic společného. Jenže, když zapátráte v jejich životopisech pořádně, zjistíte, že oba mají na kontě po jednom příběhu legendárního záporáka Jokera.  A právě z těchto dvou příběhů se skládá komiksová kniha Batman: Kameňák a další příběhy.

Celý svazek otevírá Ed Brubaker se svým příběhem Muž, který se směje (The Man who launghs). Malíř Doug Mahke se v tomto případě při vytváření výtvarné podoby Batmanovy nemesis inspiroval postavou Gwynplainea  z filmu Muž, který se směje, jak ostatně můžete vidět na konci tohoto textu.

Muž, který se směje začíná na místě činu v opuštěné tovární fabrice, kde se setkávají Gordon a Batman u podivně se šklebících mrtvol. Což působí hodně hororově. Autor téhle hrůzy o sobě dává brzy vědět a oznamuje, že to byl jen pouhý začátek. Noviny ho rychle kvůli jeho vzhledu a smyslu pro humor pojmenují Joker. Mrtvol přibývá a Gordon s Batmanem hrají o čas. Hrdinova kariéra je sice ještě na začátku, ale s kapitánem Gordonem už jsou sehraná dvojka. Díky tomu má Batman přístup na místo činu, může spolupracovat s policií a nemusí si hrát na osamělého vlka, jako tomu bylo v Roce jedna Franka Millera.

Muž, který se směje by se dal s trochou nadsázky označit jako pokračování Roku jedna, na jehož konci Gordon hovoří o Jokerovi. Což ovšem není mezi komiksy jediná spojitost. Brubaker totiž navázal na Millera také v jeho pojetí Batmana jako noirové detektivky a použil i jeho styl vyprávění. Brubaker totiž také předkládá čtenáři příběh z pohledu Gordona, Batmana/Bruce Waynea a jak jinak i Jokera. Ovšem s tím rozdílem, že Batman/Wayne je lehce upozaděn a otěže vyprávění třímají v rukách hlavně Gordon s Jokerem.

Jako druhý přichází na řadu Kameňák (The Killing Joke). Což může být pro někoho překvapující, jelikož je o celých sedmnáct let starší, než Muž, který se směje. Jak ale během čtení zjistíte, má to své opodstatnění kvůli návaznosti.

Příběh Alana Moora nezačíná žádný hororovým výjevem a ani ho nepotřebuje. Pro upoutání čtenářovy pozornosti mu úplně bohatě stačí cesta do vězení, rozkreslená do dvaceti detailních panelů a rozhovor mezi Batmanem a Jokerem u stolu s kartami. Teprve pak kultovní scénárista rozjede svůj ďábelský příběh a Jokerův vyšinutý plán. Přítomnost se prolíná s minulostí, která je na rozdíl od zbytku komiksu nakreslena černobíle.

Zatímco Muž, který se směje kladl větší důraz na akci, Kameňák se soustředí víc na atmosféru a hlavně má lepšího Jokera. Teprve šašek Alana Moora je tím pravým vyšinutým a všehoschopným psychopatem, který opravdu nahání člověku strach.

Mimo jiné Moore nabízí odpověď na zásadní otázku kdo je Joker? položenou, ale nezodpovězenou Brubakerem v předchozím příběhu. Avšak je jen na vás, zda na tuhle možnou teorii přistoupíte či nikoliv. V případě, že ano, počítejte s tím, že Jokera budete po dočtení Kameňáku nejen nenávidět, ale také litovat. A dospějete k názoru, že osud má hodně ironický smysl pro humor. Což platí i pro našeho geniálního scénáristu, který celý příběh ukončil tak, jak ukončil.

S oběma scénáři pak jdou v ruku v ruce skvělé kresby. Jak Brian Bolland, tak Doug Manhke poskytli Jokerovým příběhům pochmurnou a mrazivou tvář, plnou deště a temnoty. Snad jen Manhkeho Bruce Wayne vypadá líp, než Bollandův. Což je ovšem jen drobná výtka vůči jinak perfektnímu dílu.

Kromě dvou příběhů naleznete v knize také řadu bonusů. A to nejen tradiční předmluvy, doslovy a nahlédnutí do tvůrčích kuchyní, ale také krátký příběh Dobrý člověk ještě žije od Briana Bollanda.

Díky tomu, pevné vazbě a grafické úpravě vypadá komiksová kniha Batman: Kameňák a další příběhy noblesně, jak se na komiksovou legendu sluší a patří. Takže pokud máte rádi Batmana anebo patří Joker mezi vaše oblíbené postavy, určitě do komiksu jděte. Zábava a kvalitní počtení jsou u tohoto díla stoprocentně zaručeny.

Batman: Kameňák a další příběhy
Moore, Alan - Bolland, Brian - Brubaker, Ed - Mahnke, Doug 
Nakladatel: Crew 
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Brian Bolland
Redakce: Jiří Pavlovský, Filip Gotfrid
Rok vydání: 2013
Počet stran: 132
Rozměr: 175 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 499 Kč 

Příběhy:
Muž, který se směje
(The Man Who Laughs)
Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Doug Mahnke

Kameňák
(The Killing Joke)
Scénář: Alan Moore
Kresba: Brian Bolland

Dobrý člověk ještě žije
(An Innocent Guy)
Scénář a kresba: Brian Bolland

Joker podle Douga Mahnkeho

 

 

Snímek The Man Who Laungs z roku 1928 

 

 

 

 

Přidat komentář