KOMIKS: Brian K. Vaughan a Pia Guerra, Zvláštní vydání (Y: Poslední z mužů 7)

Článek od: Štěpán Jura - 06.09.2013

Y: Poslední z mužů patří k nejoriginálnějším postapokalyptickým sériím současnosti. Nenabídne nám zemi zdevastovanou jadernou válkou či zombie apokalypsu. Nemáme tu lidi žijící v podzemních krytech bojící se vyjít ven bez plynové masky. Svět postihla vizuálně méně devastující katastrofa. Neznámý virus, jenž vyhubil všechny nositele chromozomu Y. Až na mladíka Yoricka Browna.

Po událostech šestého dílu se naše družina hrdinů dostala na břehy Austrálie. Než budou pokračovat dále do Japonska, rozhodne se Yorick v nejdelším příběhu knihy Zvláštní vydání porozhlédnout po své ztracené snoubence. Místo aby jí nalezl, je sám objeven senzacechtivou novinářkou, které se podaří získat jeho fotku. Pro Yoricka a Agentku 355 tak začíná závod s časem – musí získat fotky dříve, než se dostanou do tisku a způsobí celosvětové pozdvižení.

Po relativně dlouhém Zvláštním vydání následují tři jednosešitové povídky.

První je Hodina smrti naší, kde se staneme svědky střetnutí Yorickovy sestry Héro s Beth, jež se objevila v příběhu Olizováni plamenypátém dílu. Aniž by o tom Yorick věděl, nechal na sebe Beth něco na památku. Má to osm měsíců a brzo se to má narodit. Netřeba říkat, že někteří lidé jsou schopní udělat všeho pro získání potencionálního chlapce... Hodina smrti naší  překvapí hlavně svojí pointou, která je ze všech příběhů Zvláštního vydání bezesporu nejlepší.

Podíváme se také do minulosti některých postav. Knoflíky mapují nejdůležitější okamžiky života Agentky 355. Její dětství, dospívání, naverbování do tajné služby i její výcvik.

Psát o minulosti lidských postav není nic zvláštního. Brian K. Vaughan nám proto v poslední části Zvláštního vydání  nazvané 1000 psacích strojů naservíruje rovněž životní rekapitulaci Yorickova opičáka Ampersanda.

Sedmý Poslední z mužů trpí podobným neduhem jako minulý díl (vlastně se pořádně nic neděje a příběh se tak nikam neposunul), přesto se dobře čte. Těžko říci, jestli za to může kvalitní scénář, sympatické postavy či krásná kresba, ale vyhrané Eisnerovy ceny si série zaslouží.

Y: Poslední z mužů 7 - Zvláštní vydání  /Y: The Last Man 7 - Paper Dolls/
Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, Goran Sudžuka
Nakladatel: BB art
Překlad: Petr Zenkl
Obálka: Massimo Carnevale
Redakce: Jiří Pavlovský, Mirka Jarotková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 260
Provedení: paperback
Cena: 399

Přidat komentář