Přihlášení

Please answer the question

Geekovské čtení #1 – Audiočtení

Článek od: Tata Geek - 06.08.2013

Čtěte dětem! je poměrně profláklé heslo, které se ale mnoho rodičů snaží pravidelně dodržovat. Někteří proto, že je to baví (já), někteří tak trochu z povinnosti. Každopádně čtení je pro naše dítka prospěšné, o tom není sporu. Tříbí představivost, trénuje paměť a rozšiřuje obzory. Takové čtení ale mnohdy narazí na všelijaké bariéry. Nedostatek kvalitních nových knih (řeším nákupem četby mého dětství a lehké fantasy). Nedostatek prostoru (řeším e-knihami). A konečně nedostatek času, případně hlasová indispozice…

Audiotéka

Na dva předchozí problémy se podívám v dalších částech seriálu a mimo jiné také nabídnu žebříčky oblíbených knížek pro rodiče a děti, ale dnes to bude výlučně o audioknihách. A protože rád jdu dětem příkladem, půjde o legální audioknihy. Konkrétně o službu Audiotéka, která vypadá velice slibně.

K audioknihám jsme se u nás doma dostali přes CD Hobita (K CD, MC a LP a dalším možnostem se dostaneme někdy příště.) a slouží nám jako uspávadlo po normálním čtení. (Není radno čtení audioknihou přímo nahrazovat, protože dítě nechce jen slyšet příběh, ale hlavně mít vás na blízku.) Onoho hobita sice na Audiotéce nenajdete, mnoho dalších příběhů vašeho geekovského mládí ale ano.

Audiotéka.cz je jedinou specializovanou službou svého druhu v České republice a nabízí audioknihy ke stažení do počítačů a chytrých mobilních telefonů. Pokud jde o počet titulů, je poměrně bohatý a vybere si skoro každý, teď má ve své nabídce něco přes 1500 titulů mluveného slova a přibývají další, například nedávno Sapkovského Zaklínač, no neberte to! Pravda, pro nás geeky to není zas tak žhavé (fantasy a scifi moc není), ale vybrat se rozhodně dá (mimo Zaklínače můžu doporučit pro děti nevinnou, ale geekovsky formující šorelovu Vzpouru mozků cca 8 let+). Pokud máte ještě menší dítko a nechcete provokovat mamku pouštěním sci-fi a fantasy, vždycky je k dispozici Hurvínek, Kopyto s Mňoukem, nebo třeba Verneovky.

Jak to funguje?

Na stránkách http://audioteka.cz si založíte vlastní sbírku audioknih, Poličku, ke které může přistupovat jak z mobilního telefonu, tak tabletu nebo počítače, vlastně se to příliš neliší od konceptů, které znáte z e-knih. Stejně jako máte na Amazonu možnost přečíst si ukázkovou kapitolu knihy, v Audiotéce si můžete zadarmovou kapitolu přehrát a zjistit, jestli se dítku, případně všem, kteří budou poslouchat, bude kniha líbit. Nejde jen o příběh, ale i vydavatelova volba předčítače dělá divy a proto není od věci si ukázku pustit a pak se teprve rozhodnout a koupit.

Zakoupené audioknihy jsou ve formátu MP3 a uživatel si je může stahovat opakovaně, kolikrát bude chtít. Není tedy nutné myslet na zálohování, knihy vám v cloudu na serveru zůstanou, což je u podobných služeb standardem. Zároveň jsou knihy přehratelné přímo v aplikaci Audiotéky a to přímo z Poličky.

Moje zkušenost s aplikací je poměrně rozporuplná, ale zkoušel jsem pouze verzi pro android. Z ovládání jsem byl nadšený, stejně jako z možnosti pustit si ukázku a ihned koupit. Můžete si s dětmi vybrat před spaním a nemusíte na další kapitoly čekat celý den, prostě koupíte a posloucháte dál. Na druhou stranu se aplikace občas chovala poměrně nepředvídatelně a bůh ví proč mě chtěla přihlásit na účet T-mobilu, i když to není a nikdy nebyl můj operátor, případně jí chvíli trval přechod mezi knihami a knihovnou. Také občas mrzne, ale jak se jednou rozjede, nezaznamenal jsem problém.

Co se mi líbí:

  • Možnost bez rizika vyzkoušet službu i konkrétní audioknihu díky ukázkám a kapitolám zdarma.
  • Online platební metody a SMS platby.
  • Poslech okamžitě po nákupu, žádné čekání.
  • Aplikace pro mobilní telefony (iPhone, Android, Windows Phone 7).
  • Moje Polička – zakoupené audioknihy dostupné vždy a odkudkoliv v cloudu a přehratelné přes mobilní internet třeba v kempu pod stanem.

Několik tipů Táty Geeka pro začátek:

Christopher Paolini – Eragon

eragon Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství.
Chudý farmářský chlapec Eragon najde v Dračích horách podivný modrý kámen. Zprvu ho chce pouze zpeněžit a zabezpečit jím rodinu na nadcházející krutou zimu, jenže když se z kamene „vyklube“ dračí vejce a z něj později dračí mládě – Safira, uvědomí si, že stojí tváří v tvář dobrodružství, které sahá vysoko nad jeho možnosti. Jeho prostý život přes noc zanikne a on se ocitne v novém, nebezpečném světě intrik, kouzel a válek. Pouze se starodávným mečem a moudrým průvodcem musí Eragon se Safirou zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v království, kterému vládne král, jehož zlo nezná hranic.
Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou…

http://audioteka.cz/eragon,produkt.html

 

Markéta Baňková – Straka v říši entropie

straka-v-risi-entropie Bajky pro dospělé i děti. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Zjistíme například, proč se hroch udrží na vodní hladině i proč někteří samci nepohrdnou samičkou z igelitu, nebo jak i přes zákon setrvačnosti zatočit s jezevcem notorikem. Vzrušující témata podstaty vesmíru, která jinak bývají pro laika příliš složitá, jsou zde podána lehce, jakoby mimochodem.
Audiokniha humornou formou přibližuje klasické fyzikální zákony, které pochopí malé děti, ale dotýká se i náročných témat fyziky moderní doby, určené starším dětem a dospělým. Vhodná je pro rodiče, kteří čtou dětem, ale současně hledají i něco pro sebe. Zaujme také čtenáře, které fyzika nezajímá, nebo z ní mají dokonce strach – ti najdou především grotesku, jejíž hrdinové po cestě vědy docházejí k filosofii.

http://audioteka.cz/straka-v-risi-entropie,produkt.html

 

Jaroslav Foglar – Rychlé šípy

sipy Komplet 3 titulů shromáždil dramatizace tří zásadních příběhů, patřících k vrcholným dílům Jaroslava Foglara. Proslulý ježek v kleci, záhadný hlavolam, jehož principy objasňuje tajemný deník vynálezce létajícího kola Jana Tleskače, spolu s nebezpečím, číhajícím v zšeřelých uličkách čtvrti, zvané Stínadla, tvoří základní atmosféru strhujícímu dění.
Hoši z Rychlých šípů, hrdinové příběhů čtenářského klubu časopisu Mladý hlasatel – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer a Červenáček s Rychlonožkou, jsou na stopě obrovskému vynálezu. V napínavých pokračováních, která doplňují trilogii v uzavřený celek, se objevují nejen postavy známé ze Záhady hlavolamu, ale i postavy nové a neobvyklé. Je jím tajemný Široko a podivná parta z klubu Rezavých klíčů.

http://audioteka.cz/rychle-sipy,produkt.html

 

Václav Šorel – Vzpoura mozků

vzpoura-mozku-duze Posádka hvězdoletu Prométheus se po mnoha letech vrací z hlubin vesmíru, kam byla vyslána, aby se pokusila nalézt inteligentní život. Namísto bouřlivého přivítání ji ale čeká mlčící Země obalená neznámým růžovým polem. Ze starého záznamu na Měsíci se astronauti dozvědí, že větší část naší planety ovládla umělá inteligence – roboti a zbytek lidstva přežívá pod ochranným silovým polem v centrální oblasti Evropy. Posádka Prométhea se rozhodne proti robotům zasáhnout, a po četných dobrodružstvích se jí za pomoci lidí podaří roboty porazit.

http://audioteka.cz/vzpoura-mozku,Opinions,produkt.html

Tady bych jen dodal, že papírová kniha, jakožto rozšíření komiksu se moc nepovedla, ale u audia jsme zvyklí na zkracování a tak se tahle audiostopa blíží legendárnímu komiksu o trochu víc.

Není na škodu podívat se i na sociální sítě a zeptat se pokud sháníte něco určitého, můžete tak zjistit, zda je vaše vysněná audiokniha alespoň v plánu:

audiotekaCZ logo

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay