KOMIKS: Frank Miller a Geof Darrow, Drsná škola

Článek od: Martin Stručovský - 30.07.2013

Malíř a především scénárista Frank Miller patří mezi žijící komiksové legendy. Pro osvěžení paměti stačí vyjmenovat ponuré Sin City nebo epickou 300, v níž autor zobrazil slavnou bitvu u Thermopyl. Philip K. Dick, zesnulý klasik sci-fi literatury, byl člověk s podivuhodnými vizemi světa a autor desítek románů, zmíním především Blade Runnera. Když spojí síly tvůrci takového kalibru, je jasné, že musí vzniknout něco velkého.

No, oni se tak úplně nespojili, protože v roce 1990, kdy Miller společně Darrowem vytváří první fragmenty Drsné školy na motivy povídky Elektrický mravenec, je už Dick pár let po smrti. Tahle informace není ale zase tak důležitá, protože vy chcete vědět, jaký je komiks Drsná škola. Proto ostatně teď čtete tuhle recenzi.

Drsná škola je především monumentální a akční. Miller a Darrow vám dopřejí spoustu přestřelek a bouraček. Což si skvěle vychutnáte díky obřímu formátu, v němž nakladatelství Comics Centrum komiks vydalo. Někdo na velikost komiksu může nadávat, jenže ona opravdu není na škodu. Kresbu si užijete na maximum a neunikne vám vůbec nic. Na kresbě ovšem není nejúžasnější akce, ale samotné město, v němž se děj odehrává. U něj si vzpomenete nejvíc na filmy jako Blade Runner nebo Matrix. Což rozhodně není náhoda, protože Geof Darrow se před lety podílel na výtvarných návrzích druhého jmenovaného filmu.

Drsné škole je hodně cítit silné spojení Millera a Dicka, které vám přiroste k srdci.

Předně tu máme Millerova silného hrdinu, který by mohl být příbuzným Marva ze Sin City. Jen tak se nevzdává, nenechá si od nikoho kálet na hlavu a dojde na samotný konec, i kdyby měl zaplatit cenu nejvyšší. Z Dicka si pak bere všechno ostatní.

Ovšem i něco tak monumentálního má svoji Achillovu patu. V tomto případě je to příběh. V době vzniku to musela být pecka, která bohužel v dnešní pomatrixovské době už nepůsobí tak silně. V současnosti už prostě málokomu vezme vítr z plachet story o tom, jak chlápek zjistí, že něco je jinak.

Navzdory tomu je ale Drsná škola odsýpající jízda se všemi klady, které jsem vyjmenoval. A pokud vás Frank Miller doposud nezklamal, tak vás nezklame ani teď.

Drsná škola /Hard Boiled/
Miller, Frank - Darrow, Geof

Nakladatel: Martin Trojan-3-JAN
Překlad: Václav Dort
Obálka: Geof Darrow
Redakce: Václav Dort, Marek Barányi, Martin Trojan
Rok vydání: 2013
Počet stran: 128
Rozměr: 255 x 325
Provedení­: hardback
Scénář: Frank Miller
Kresba: Geof Darrow
Cena: 699 Kč

Přidat komentář