RECENZE: Ondřej S. Nečas, Kruté stroje

Článek od: Martin Stručovský - 09.05.2013

 

Hned ze začátku musím říct, že Nečas na Pavlovského navázal opravdu skvěle. Postavy se chovají přesně tak, jak jsme je poznali v předchozích dílech a nehrozí tedy, že by nějak vybočovaly. Za tohle tedy autorovi všechna čest. Trochu zklamaný nejspíš bude ten, kdo se těší na kupu hlášek. Nečas sice občas přihodí menší fórek do ohýnku, ale rozhodně se tam nesnaží cpát jednu hlášku za druhou. Což je možná lepší, než kdyby se pokoušel o něco, co by ve výsledku nedopadlo zrovna dvakrát nejlépe.

Mě osobně ovšem potěšil třeba rozhovor, v němž se Felix baví o filmech, čímž postava získává osobnější rozměr. Nečasovou silnou stránkou jsou ovšem hádanky a hlavolamy, které se v knize vyskytují a hrají důležitou roli. Stejně jako práce s postavami. Ukočírovat čtyři postavy na takovém malém prostoru tak, aby měly všechny dostatečný prostor, to už chce opravdu ruku zkušeného autora. A Nečas ukazuje, že jím skutečně je.

Příběh se tentokrát točí kolem vyšetřování záhadných úmrtí, které se tváří jako nehody. A to se nelíbí z jakéhosi záhadného důvodu Rashildovi. Ano, tomu Rashildovi, který vložil do Felixe embryo démona. Tým se tedy dává dohromady a rozjíždí se pátrání.

Tady by si čtenář řekl, že to nebude zase nic tak těžkého, když mají naši hrdinové k dispozici kouzla. Ovšem chyba lávky. Nečas totiž na kouzla takříkajíc peče a rozjíždí nefalšovanou detektivku se zjišťováním stop, mravenčí práci a vším ostatním, co k tomuto žánru patří. Nezapomíná přitom ani na akční scény, které obsahují dynamiku a nemají se za co stydět. Co možná bude čtenáře štvát, je pomalejší tempo vyprávění, díky němuž si ale lze užít celé pátrání na maximum. Mně osobně nejvíc vadila příliš dlouhá souvětí, která najdeme přibližně na prvních třiceti stranách a brání člověku, aby se pořádně začetl. 

Jinak ale Kruté stroje mají všechno, co očekáváte od kvalitní oddechové literatury. Vztahy mezi postavami fungují, zápletka nedrhne a nápad se stroji je dost zajímavý. Tak uvidíme, co přinese Fabiánova čtyřka. Prozatím to ale vypadá, že tahle série bude jako nablýskané ferrari a každý chlapeček ho bude chtít mít doma.

Kladivo na čaroděje 03: Kruté stroje
Ondřej S. Nečas

Nakladatel: Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Redakce: Pavlína Kajnarová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 184
Rozměr: 125 x 195
Provedení­: paperback
Cena: 169 Kč 

Přidat komentář