HRA: Mafia city

Článek od: frankie - 16.04.2013

 

Mafia city, další hra s mafiánskou tématikou na stránkách Sardenu. Po Kingpinu a karetní hře Mafie se jedná o třetí deskovku, kde se můžeme vtělit do role gangstera. Jediná z oněch tří je však původně česká a to patrioti mohou ocenit. Stačí však zahraniční konkurenci?

Ještě před odstraněním fólie zaujme obal deskové hry, z kterého přímo vyzařuje ponurá atmosféra 20. a 30. let v USA v období prohibice. Po otevření krabice si majetnicky založení jedinci přímo zachrochtají blahem nad tím, co všechno se skrývá uvnitř. Herní materiál je totiž značně obsáhlý a zahrnuje mimo jiné - sedm šestiúhelníkových destiček představujících jednotlivé části města, 60 žetonů mafiánů, 30 žetonů vítězných bodů v různých hodnotách, žeton začínajícího hráče, 66 karet (včetně náhradních) a tři barevné figurky zpodobňující policistu, starostu a nájemného vraha. Ty jsou svým provedením chloubou celé hry a skutečně příjemným překvapením. Samozřejmostí jsou tištěná pravidla v češtině, a jelikož výrobce myslí i na naše bratry z východu, lze nalézt pravidla ve slovenštině. Jedenáctistránková pravidla dají zabrat, byť je v nich uvedeno plno nejrůznějších příkladů. Hned po začtení je jasné, že nastudovat herní postup nebude žádná legrace. Ideální je mít mezi hráči někoho, kdo hru zná a umí.

Cílem je získat jako první ze všech předem určený počet vítězných bodů. Základním prvkem hry je umisťování mafiánů do jednotlivých lokací, kdo tam má svých žetonů – mafiánů nejvíce, získává v ní vliv a bodíky za to. Důležitou roli mají akční karty, kterými hráč může zásadním způsobem ovlivnit počty umístěných mafiánů. Karty lze vyložit dvojím způsobem, buď se využije jejich akční efekt popsaný textem, nebo jejich symbol. Samozřejmě tak, aby sám z toho vytěžil co nejvíce. Například vliv v lokaci radnice znamená, že hráč získává figurku starosty a rozhoduje o pořadí vyhodnocování území, obchodní čtvrť zase skýtá zisk více akčních karet, vliv v policejní stanici umožňuje nahlížení protihráčům do karet, atd.   

Hra skýtá velké množství strategických variant a možných cest k úspěchu. Základem je umět taktizovat a samozřejmostí sledovat průběžný bodový stav hráčů. Je jasné, že kdo je ve vedení, v dalším kole si nemusí proti ostatním ani škrtnout. Hra je určena pro 3-5 hráčů, více zábavy určitě poskytuje ve větším počtu. Začátečník bude mít nevýhodu, neboť se zpočátku nebude orientovat v důležitosti jednotlivých lokací a v množství karet.

Všechny herní komponenty plně vtahují do mafiánského prostředí. Na akčních kartách lze nalézt nájemného vraha, práskače, zloděje, náčelníka policie, policejní razii a atd. Všechny velice pěkně graficky znázorněné.

Začátečníci by určitě uvítali, kdyby lokace, u kterých je nutný, pro získání vlivu větší počet mafiánů byly nějakým způsobem odlišeny. V krabici by také mohlo být více igelitových pytlíčků na rozřazení herního materiálu. To jsou však pouhé drobnosti.

Hra je zajímavější pro táty a kluky, u nich je pravděpodobnost touhy po ovládnutí města a ostatní klany vymazat z vlivu, přece jen větší než u něžnějšího pohlaví. Nastudování pravidel bych ponechal herně nejzkušenějším, případně nejzapálenějším. A až bude hra jasná, nejen

 

že slibuje zajímavé herní prostředí, ale také zaručuje hodiny a hodiny zábavy. Mnoho cest vede ke kýženému výsledku, ale hlavně je rozhodující, s jak kvalitními soupeři hrajete.  

Vydáno ve spolupráci se serverem TátaGeek.cz

Mafia City
Autor: Petr Bělík
Ilustrace a grafický design: Marek Píza
Vydavatel: Stragoo games
Počet hráčů: 3-5
Herní doba: 60-90 minut
Doporučený věk: od 12 let
Cena: 499,- Kč

 

Přidat komentář