LITERATURA: Čtení na víkend 5

Článek od: Martin Stručovský - 12.04.2013

Případy hejtmana Ambrože – Ondřej S. Nečas 

Před 14 dny vtrhl do knihkupectví třetí díl Kladiva na čaroděje, napsaný Ondřejem S. Nečasem. Nejlepší čas si tedy připomenout autorovu prvotinu Případy hejtmana Ambrože. Jedná se o dvě novely propojené postavou sympatického policejního vyšetřovatele Ambrože Zátky a jeho mord party. Čekají vás čáry, tajemství, láska, přátelství, mistrné dedukce. A druhá novela Dračí hra je mrazivá a strhující a patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četl.

Zabíjení – Štěpán Kopřiva

Štěpán Kopřiva patří k nejlepším a nejtalentovanějším spisovatelům české fantastiky. A ukázal to už ve svém prvním románu s prostým názvem Zabíjení. Jeho (anti)hrdina a masový vrah, ale jinak fajn chlápek, je propuštěn na svobodu. Důvod: něco se podělalo a on je jediný, kdo to může dát zase dohromady. A jak už název napovídá, neobejde se to bez tuny mrtvol a hlášky taky nebudou chybět.

Ken Wood a Meč krále D´Sala – Jiří W. Procházka

Jiří W. Procházka je bůh. Teda ne, že by metal blesky a měnil vodu ve víno. Je bůh literární a máte u něj jistotu, že cokoliv od něj vezmete do ruky, to bude pecka. Tak třeba Ken Wood – po všech letech asi jeho nejslavnější hrdina vůbec. Bývalý kaskadér, který se dostane na cizí planetu a tím do střetu mezi dobrem a zlem. Sice to ze začátku táhne s tou horší stranou, ale nebojte – nakonec nakope ty zadky, které si to zaslouží. Svět plný nespoutané imaginace, plno akce a hlavně nefalšovanou zábavu, která si na nic nehraje. To všechno nabízí JWP ve svém prvním románu a kultu české fantastiky.

Přidat komentář