LITERATURA: Čtení na víkend 4

Článek od: Monika Slíva - 05.04.2013

Mistr a Markétka - Michail Bulgakov

Moje srdeční záležitost. Je to (alespoň pro mě) naprosto fantastická kniha, patřící do skupiny : „pokaždé, když ji čtu, objevím zde něco nového“. Ač je téměř stoletá, stále neztratila ani píď ze svého kouzla a umí připoutat čtenáře, dokud není přečtena až do samého konce. O ději nelze říci prakticky nic, až na… určitě si ji přečtěte. Máte-li rádi fantasmagorické, groteskní, tajuplné a nevysvětlitelné jevy, je novodobý Faust právě pro vás. Nehledě na to, že předchozí charakteristika se přesně hodí i na současné počasí a bude s nadcházejícím víkendem souznít v jednom akordu.

Den Trifidů - John Wyndham

Všichni voláme po jaru, po tom, aby příroda už konečně začala bujet a růst a zelenat se. Ale pozor na to! Jak to vypadá, když se po zásahu zhůry (a po velkolepé předchozí podívané na nebe plné meteoritů) většina obyvatelstva planety ocitne ze dne na den bez zraku a příroda se utrhne ze řetězu, se můžete dočíst pro změnu v této klasice sci-fi žánru. Pohybující se a lidskému druhu smrtelně nebezpeční Trifidi - rostliny, které přestalo bavit jen hloupě stát na místě a čekat, až k nim kořist dojde, jsou jedním z hlavních hybatelů děje. Postkatastrofický námět byl od doby jejího vydání v roce 1951 zpracován dalšími autory už mnohokrát, přesto zrovna tento příběh neztratil ani lísteček ze své síly a dramatičnosti. Boj celého lidstva o holé přežití na mnoha frontách také patří mezi moje nejoblíbenější knihy a do dnešního výběru se skvěle hodí. Je dostatečně ponurý, ale přitom skýtající nějakou naději na budoucnost.

Stopařův průvodce po Galaxii - Douglas Noel Adams 

No a do třetice s klasikou, a abych nebyla jen ošklivá a zamračená, tak vás pozvu na výlet. Nezapomeňte si notýsek na zapisování důležitých stopařských pravidel a ručník! Kdo četl, chápe a kdo ještě nečetl, je jeho svatou povinností si knihu sehnat, přečíst a pak pochopit všechno a zvláště ten ručník, jenž je nezbytnou a nedílnou součástí výbavy každého slušného mezigalaktického stopaře. Stopařův průvodce, který byl původně rozhlasovým seriálem a parodií, je dnes (ačkoliv vyšel poprvé v roce 1979) stále jednou z nejčtenějších sci-fi knih vůbec. Hlavní hrdina Artur má kamaráda Forda, který ovšem není nezaměstnaný herec, jak celá léta tvrdil, ale mimozemšťan, co umí stopovat létající talíře. A pokud se zrovna ten samý den dozvíte, že má být zničena Země, aby ustoupila mezigalaktické dálnici, může se vám takový kámoš náramně hodit. Přeji šťastnou cestu a hezký víkend. A vězte, že pokud se vám Arturova dobrodružství zalíbí, máte ke čtení ještě další čtyři díly pětidílné trilogie:-)))

Přidat komentář