TG: Geocaching s dětmi #3

Článek od: Milan Maršíček - 18.02.2013

Geocachingu není nikdy dost a proto je tu další díl. Tentokrát se podíváme blíže na druhy keší a konečně také na to, které jsou nejvhodnější pro děti všeho věku a čím začít, aby vaše první keš nebyla i tou poslední.

Pro plánování výletu s dětmi za pokladem nedoporučuji zaměřovat se na malé schránky nebo dokonce microkeše. Není nic horšího než pohled na vaše dítě, když zjistí, že se půl hodiny pachtilo a hnalo napříč houštím a lesem za schránkou o velikosti zkumavky, kam se kromě logbooku nevejde ani tužka natož jakýkoliv další předmět na výměnu. Vhodné nejsou ani keše, které jsou umístěné ve velice těžko přístupném terénu. Některé schránky jsou dostupné např. jen za použití horolezecké výstroje, což je pro většinu tatínků-hledačů samozřejmě nepřekonatelná překážka. Pokud budete chtít vyrazit na lov pokladů s dětmi, zaměřte se na velice důkladnou přípravu předem z tepla domova, kdy si najdete kešku v lehkém nebo středním terénu o velikosti vyšší než malé (o velikosti a druhu schránek viz dále). Platí jednoduché pravidlo, kdy ve větší schránce je více předmětů větších velikostí na výměnu pro vaše malé hledače pokladů.

Muzeum letadel Vyškov

Při výběru pokladu, na který se se svými potomky vydáte, věnujte pozornost i praktickým symbolům, které jsou u ní na výše uvedených internetových stranách přiřazeny. Díky nim se tak předem dozvíte, zda je poklad vhodný pro hledání s dětmi, zda jeho nalezení zvládnete do jedné hodiny a spoustu dalších informací (výhled, nebezpečí klíšťat, trnů atd.).

Některé keše se dají najít třeba jen v noci, kdy vás k ukrytému pokladu dovedou z výchozího místa např. odrazky umístěné na stromech, dopravních značkách apod. Tyto malé a nenápadné nápovědy nemáte za světla během dne téměř žádnou šanci najít. Právě tyto a podobně koncipované poklady jsou svou atmosférou a napětím během hledání to pravé pro vaše děti a

zaručuji vám, že jedno takové noční hledání jim v paměti uvázne na delší dobu než nedělní návštěva multikina v obchodním centru. U těchto keší je však o to důležitější domácí příprava. V popisu takto ukrytých schránek naleznete základní přehled potřebných pomůcek a vybavení, díky kterému se nebudete muset z výletu zklamaně vracet s nepořízenou. Velkou pozornost věnujte rovněž posledním logům. Kdy byla keš naposledy nalezena a zda je schránka v pořádku.

Dovolená Ramzová

Při hledání si dejte také dobrý pozor na aktuální roční dobu. Schránku schovanou v lese pod kamenem při úpatí malého pařezu jen těžko budete hledat uprostřed zimy, kdy bude všude metr sněhu.

 

VELIKOST A DRUH KEŠÍ

Podle velikosti jsou schránky odstupňované od micro (zpravidla keš velikosti krabičky od filmu), malé (small, např. menší dóza na potraviny), normální (regular, ideální velikost pro kešing s dětmi) a velké (large, velké keše v podobě např. kýble, jejichž výskyt je však spíše ojedinělý).

Podle druhu se v začátcích budete zaměřovat spíše na klasické keše, tzv. tradiční, kdy si dle výše uvedeného postupu předem zjistíte souřadnice daného pokladu a následně se rovnou vydáte jej najít.

Dále existují keše, jejichž souřadnice vás nepovedou rovnou k pokladu, ale nejprve k jednomu nebo několika mezistupňům, kde teprve zjistíte formou např. hádanky souřadnice finálního pokladu. Nalezení těchto tzv. multikeší vám zabere zpravidla daleko více času než tradiční keše, ale na druhou stranu si jejich nalezení zpestříte různými hádankami a hlavolamy, které vaše děti určitě ocení.

Třetím nejrozšířenějším druhem je tzv. mystery keš, kde souřadnice neznáte vůbec a musíte na ně přijít luštěním různých rébusů nebo matematických hříček. Vzhledem k tomu, že správnost svého výsledku můžete u těchto keší v řadě případů zjistit až přímo v terénu na místě, doporučuji si je ponechat až na pozdější dobu, abyste své děti neodradili hned prvním neúspěchem.

Někdy může být získání koordinátů pěkná fuška

Kromě výše uvedených druhů keší, se kterými se při hledání setkáte nejčastěji, existují další druhy jako např. earthcache nebo webcamcache, které ale pro hledání s dětmi už nejsou moc vhodné, protože u nich schází prvek výměny předmětů, který děti na moderní podobě hledání pokladů oceňují nejvíce.

Přidat komentář