KOMIKS: Bob de Groot a Turk, Génius na cestách (Leonardo 6)

Článek od: frankie - 11.02.2013

Již jsme měli možnost se seznámit s albem Leonardo je génius, které nemělo v době svého vydání nijak závratný odbyt (tehdy se psal rok 1977 a prodáno bylo pouhých 800 výtisků za šest měsíců, obdobně dopadlo i druhé číslo). Autory Turka (vlastním jménem Philippe Liégeois) a Boba de Groota to však neodradilo od další tvorby a v roce 1982 světlo světa spatřilo šesté album Leonarda. U tohoto čísla, nazvaného Génius na cestách, došlo k obrovskému zlomu – na trhu zmizelo u koupěchtivých čtenářů 100 000 alb. Právem? Bezpochyby a hned z více důvodů. Děj je mnohem čtivější, obsahuje jeden velký příběh, nikoli pouze kratší epizody. To umožňuje hlubší prožitek čtenáře a větší vtáhnutí do děje. Na stránce nalezneme až jedenáct komiksových panelů, což přináší více počteníčka. Více prostoru dostávají i Leonardova zvířata kočka a myš, jejich vzájemné legrácky mnohdy začneme vnímat až při druhém čtení, kdy se nemusíme již tolik soustředit na základní děj. A hlavně - Leonardo dospěl. Některé jeho vtipy nemají šanci děti pochopit, ocení je však člověk s širším rozhledem, přesto zůstávají školáci hlavní cílovou skupinou.

Příběh se odehrává v roce 1492. Génius Leonardo se rozhodne dokázat ostatním vědcům svou tezi o tom, že Země je kulatá. Namíchl ho totiž výsměch od ostatních kolegů a srovnání s Koperníkem (ten však v tomto roce ještě nezačal ani publikovat, ale neřešme historii). Díky tomu můžeme sledovat jeho cestu kolem světa, kde zažívá spolu se svým učedníkem mnohá dobrodružství.

Děti si užijí kulturní jinakosti, trápení učedníka doprovázejícího Leonarda, zapojení dalších postav (např. Pepka námořníka) i vychytávek v podobě Aladinovy kouzelné lampy nebo létajícího koberce. My starší oceníme cizojazyčné nápisy, narážky na věhlasné sportovce, historický paradox s Kryštofem Kolumbem. Nejvíc mě ale „dostali“ létající tibetští mniši, kteří se dorozumívali jak piloti F-16.

Toto album bylo v době svého vydání tím průlomovým, díky kterému Leonardo zaznamenal opravdový boom, v současnosti je Leonardo překládán do 18 jazyků (včetně českého).

Leonardo 6 – Génius na cestách
Bob de Groot, Turk

Nakladatel: COOBOO
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2013
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295
Provedení: Paperback
Cena: 149 Kč

Přidat komentář