KOMIKS: Turk a Bob de Groot, Leonardo je génius

Článek od: frankie - 27.12.2012

Leonardo patří k nejoblíbenějším frankofonním komiksům, a to nejen díky geniálnímu vynálezci, který v lecčems paroduje skutečného Leonarda da Vinciho i všechny další potrhlé, potřeštěné vynálezce, ale i kvůli svým neméně geniálním tvůrcům, kreslíři Turkovi (vl. jménem Philippe Liégeois) a scénáristovi Bobu de Grootovi.

Čeští čtenáři znají tento komiks z legendárního Pifa. Je však jasné, že číst stripy v češtině je úplně jiný dimenzionální zážitek než odhadovat jejich význam ve francouzštině. Díky jeho uvedení na trh máme možnost nostalgicky zavzpomínat na období svého dětství, případně náš dětský prožitek zprostředkovat i svým blízkým.

Samotné album je velice rychle přečtené, jelikož obrázky jsou poměrně veliké, třeba jednu stránku formátu A4 zaplňují pouze čtyři. O to více se však vyplatí řádně sledovat i pozadí dialogů. Kreslíř Turk totiž s oblibou realizuje své vtípky ještě mimo hlavní kostru příběhu. Tyto mikrovtipy obstarávají velice často zvířata, nejčastěji slepice, kočka nebo myš. Hlavní zbraní na naši bránici je však Leonardův pomocník, který ve jménu vědy bývá často svým pánem využíván jako pokusný králík. A smolné příhody druhých dokážou pobavit vždy. Zahanbit se ale nenechává ani samotný mistr Leonardo. Podaří se mu např. sestrojit stroj času do budoucnosti. Bohužel se srazí s Edisonem, který cestuje naopak v čase zpět. V jiném příběhu podivínský vynálezce objeví možnost cestovat rychlostí světla, ošklivě si však nabije, když někdo zhasne, nebo vynalezne perfektní skafandr, který ale není určen k potápění, pouze k loupání cibule bez slz. Čtenáře zaujme i cedule u jeho zvonku, ta je obdařena nápisem „Stikněte a zakřičte Crrrr. (Zatím jsem neměl čas vynalézt elektřinu.)“. Vynálezce Leonardo žádnou přehnanou skromností neoplývá, na jeho brance je vše vypovídající nápis Leonardo génius. Jistě proto, aby všichni, kteří za ním přicházejí, hned věděli, s kým mají tu čest.   

Ve Francii bylo toto číslo vydáno v lednu 1977 a od té doby svět spatřilo dalších 39 alb. U nás bylo uvedeno do prodeje v dubnu 2011, nyní máme za sebou již další čtyři pokračování. Je to komiks plný prapodivných vynálezů i postav, zároveň ale také neotřelá nabídka, jejíž koupí máme možnost udělat radost sobě nebo hlavně svým dětem. 

Leonardo je génius
Bob de Groot, Turk

Nakladatel: COOBOO
Překlad: Richard Podaný
Rok vydání: 2011
Počet stran: 48
Rozměr: 210 x 295
Provedení: Paperback
Cena: 149 Kč

Přidat komentář