FILM+REPORTÁŽ: Chata v horách - promítání s Fan Base

Článek od: elho_cid - 10.11.2012

Tenhle článek je tak trochu reportáž, tak trochu recenze na film. To jen tak na okraj, abyste se nedivili.

Začnu s tou nerecenzní částí, ať ji máme z krku, jelikož je kratší. Když před lety parta skalních fanynek SF zakládala Fan Base, trochu jsem se podivoval volbě názvu – přece jen v něm není obsažený ten obchod. Až časem se ukázalo, že aktivita Fan Base nekončí zřízením e-shopu a kamenné prodejny, že majitelky se chtějí do povědomí českého fandomu zapsat i pořádáním akcí pro ostatní fanoušky.

Zatím poslední z nich bylo promítání filmu „Chata v horách“. Film se bohužel nedostal do českých kin v běžné distribuci a tak ochotné pořadatelky pohotově vyplnily mezeru a uspořádaly promítání filmu v kině, i když jen z disku.

To je ostatně celé tajemství úspěchu Fan Base – nabídnou něco, co nikde jinde není, a nejsou líné zařídit skoro nemožné. Myslím, že se vyplatí přinejmenším sledovat dění kolem Fan Base, protože se oproti rozšířeným předsudkům nezabývá jen prodejem merchandise.

A nyní k samotnému filmu Chata v horách.

Říká se, že největší poctou pro kultovní klasiku je vznik kvalitní parodie. Všechny kultovní filmy a žánry svoje parodie mají, co nestojí za zparodování, nemá nárok na zařazení mezi kánon.

Některé parodie se ale vymykají a aspirují na kultovní status samy o sobě. Nejsou jen sledem gagů a vtipů na téma původního filmu, ale mají zábavný potenciál i samy o sobě.

Kdyby tomu tak nebylo a horská chata by jen parodovala horory v době svého vzniku, nejspíš by nikdy do kin nepřišla. Krach produkující společnosti totiž uvedení do kin odložil o skoro čtyři roky – to je příliš dlouhý odstup, aby si divák všiml narážek na parodované dílo.

Tenhle film nejen že je vhodný i pro diváky neznalé módních hororů, daří se mu být také opravdovou poctou žánru teenagerské vyvražďovačky. Zároveň ale originalitou scénáře drtivou většinu filmů, kterým skládá hold, totálně deklasuje. Je to takový výsměch na druhou.

Za scénářem ostatně stojí mimo jiné i Joss Whedon, známý jako duchovní otec zabíječky upírů Buffy a v poslední době tvůrce veleúspěšných Avengers. S ním spolupracoval a režisérskou sesli obsadil Drew Goddard, známý u nás hlavně prací na seriálu Ztracení.

Ne, že by filmu chyběli kvalitní nebo známí herci (ačkoli až na jedno cameo je průnik množin prázdný), ale po jeho shlédnutí musí být jasné, že hlavní hvězdy jsou tvůrci námětu a scénáře. Celé mistrovství v tomto případě spočívá v prvoplánové předstírané bezduchosti, za kterou se ale skrývá sofistikovaná druhá vrstva. Tenhle kontrast umožnil tvůrcům rozvinout humorné situace na dvou frontách tak, aby se dobře bavili diváci znalí i laičtí.

Osobně se těším na blu-ray verzi filmu, ve které si budu moct vychutnat vybrané scény hezky políčko po políčku.

Chata v horách
The Cabin in the Woods

USA, 2011, 95 min.
Réžia: Drew Goddard
Scenár: Joss Whedon, Drew Goddard
Hrajú: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams,Richard Jenkins, Bradley Whitford

Na DVD od 10.10.2012

Komentáře

Přidat komentář