AKCE: Festival deskových her Goliáš a David 2012

Článek od: Lamanai - 28.10.2012

Zámek a draci. To není jen fantasy nebo pohádka. To je tradiční víkendový (3.-4. listopadu) festival deskových her na zámku v Osvračíně.

V čem je akce výjimečná? Kromě pohodové atmosféry, kvůli které sem někteří jezdí třeba z opačného konce republiky, jsou to žhavé novinky přivezené z největšího světového veletrhu, který se pouze dva týdny před Goliášem a Davidem koná v německém Essenu.

Zatímco se většina deskoherních akcí zaměřuje především na skalní hráče a turnaje pro pokročilejší, v Osvračíně je to obráceně. Vítáni jsou i ti, kdo jsou ve světě deskových her úplnými nováčky, i když takových už dnes vzhledem k šířící se popularitě stolních her mnoho nebude. Vítány jsou celé rodiny, party kamarádů, skupinky kolegů, zájmové oddíly i jednotlivci.

Jsme tu proto, abyste se nemuseli bát vyzkoušet úplně nové hry. Abyste mohli nahlédnout do krabic, které bývají v obchodech pevně zavřené a ještě potažené dráždivou fólií. Abyste se nemuseli zdlouhavě probírat pravidly. S námi si můžete zahrát jednoduché hry, ale také ty složitější. Zůstat můžete libovolně dlouho a platit nemusíte vůbec nic.

Součástí víkendu jsou i turnaje o ceny pro několik věkových kategorií. Soutěžní hry představujeme až na místě, takže nikdo není zvýhodněn. Mnoho šťastlivců si proto před blížícími se vánočními svátky odnese domů krásné hry.

Jak se již stalo hezkou tradicí, také na sedmém ročníku festivalu proběhne dražba her podepsaných známými osobnostmi. Výtěžek je věnován konkrétnímu příjemci pomocí nadace Dobrý skutek. Letos dražíme několik krásných her pro dvouletého Davida, který svádí nerovný souboj s mozkovou obrnou. Pokud jde o samotné hry, těšit se můžete na napjatě očekávané Dobrodružné legendy Andor (ano ano, fantasy hra!), kouzelné Takenoko, oblíbené kooperativní Záchranáře, jubilejní Zlaté Česko, kreslivě veselou Pictomanii, kompletní sadu karetky Goal!, znalostní Klasiku a logickou strategii Color Pop.

Podepsali je výtvarníci Adolf Born a Emma Srncová, hokejista Jaromír Jágr, herec Miroslav Krobot, operní pěvkyně Eva Urbanová, přírodomil a autor známých večerníčků Václav Chaloupek, a členové hasičského záchranného sboru. Jestli vám tu chybí někdo ze světa fantasy literatury, jste na správné stopě. Ale autora podpisu si v tomto případě necháme jako trumf (ha!).

Navíc vyhlásíme vítěze minulého ročníku soutěže autorů o novou deskovou hru. Jeho počin už si ledí v nové krabici a na festivalu si jej samozřejmě budete moci zahrát.

A draků se nebojte. Jsou to veskrze mírumiluvná a tuze hravá stvoření :-)

Přidat komentář