FILM: Zvonilka a tajemství křídel (Secret of the Wings)

Článek od: Anonym - 25.10.2012

Recenze: Zvonilka a tajemství křídel [Secret of the Wings] - 60%

Víla Zvonilka se vydává ze svého (letního) světa do zapovězeného zimního světa, kde zjišťuje, že tady žije její sestra (sněhová víla). Sotva se stačí skamarádit a technicky vyřešit to, že jedna nesnese teplo, zatímco druhá nesnese zimu, přichází razantní teplotní změna a úplně všichni se musí dát dohromady, aby magický strom nezamrzl.

Disney pravidelně jednou ročně vyprodukuje jeden velký animovaný megafilm a několik "menších" animovaných filmů jako jsou různí ti Medvídkové Pú a podobně. I když jsou ty "menší" filmy lacinější, občas se povedou lépe, než ten megafilm. Například Goofy Movie byl o něco lepší film než (drahá) Pocahontas (1995) a Lilo a Stitch byl mnohem lepší než (drahá) Planeta pokladů (2002).

Zvonilka je "vedlejší film", což je vidět jednak z toho, že v USA ani nešel v kinech a bude za týden vydán na DVD / BluRay, a jednak z toho, že je animace a CGI modely nedosahují tradičního hypervysokého Disney standardu - ale rozhodně nejsou podprůměrné a vyjmenoval bych snadno několik nedávných filmů v našich kinech, které vypadaly podstatně hůř. Navíc animátoři geniálně zvládli náročný úkol a přesto, že Zvonilka má minisukni a dělá různé akční věci, nikdy se nedozvíme, jaké kalhotky nosí (jinde se to dozvíme, ale není to oficiální info)!

Celá zápletka s pradávno uzákoněným zákazem styku a vzájemnými obavami by mohla být chápána jako sofistikovaná paralela s historií blízkovýchodního konfliktu, přičemž magický strom symbolizuje USA.

Ale spíš ne.

Spíš je to jenom nezávadná story pro holčičky do 15 let. Tak nezávadná, že nemá žádného padoucha a žádný mezi-vílí konflikt. Jediným nepřítelem hrdinek je neinformovanost a živly.

Přesto jsou hrdinky (i hrdinové) jasně definované, mají jasnou motivaci a chápeme co a proč dělají a chtějí dělat. Na rozdíl od mnoha nedávných filmů za desítky a stovky milionů o palčivých tématech.

A hudba Joela McNeelyho je bezchybná, jen se do ní asi dvakrát vetřou divné songy, které jsou dabované do něčeho, co má připomínat české verše.

Samozřejmě, nikdo z návštěvníků tohoto blogu by na tento film dobrovolně nešel. Ale pokud budou chtít vaše malé dcery, pravděpodobně to s nimi bez problémů těch 75 minut vydržíte.

Převzato z filmového blogu Františka Fuky FFFILM.name. FFFilm, jehož autorem je František Fuka, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.

Přidat komentář