HRA: Záchranáři - Boj s ohněm

Článek od: frankie - 19.10.2012

 

„Linka tísňového volání 112, jak vám mohu pomoci?“ Ve sluchátku se ozve panický výkřik „HOŘÍ!“, v mžiku si zapínáte ochranný oděv, berete přilbu a řítíte se k místu ohnivého pekla.

Tímto začíná prolog ke kooperativní hře Záchranáři – boj s ohněm od Kevina Lanzinga. Kdo byl v Chotěboři na Festivalu fantazie, ví, že tato hra měla v herní místnosti značnou PR podporu a jako novinka od MINDOKu byla i protěžovaná. Právem? K rozhodnutí vám snad pomůže i přečtení těchto pár řádků.

Záchranáři je hra ne zcela tradiční, nesoupeříte s ostatními hráči o vítězství, ale společně se pokoušíte zvítězit nad hrou samotnou (např. jako ve hře PANDEMIC od Albi).

Za cenu sedmi, osmi stovek dostanete herní plán se dvěma variantami domu, množství nejrůznějších žetonů, kartičky s přehledem tahů, specializací jednotlivých hasičů – záchranářů, a další materiál. Podle toho, s kým hrajete, se můžete rozhodnout pro rodinnou variantu hry (zívačka) a pro režim hry pro pokročilé. V obou případech je cíl stejný, zachránit z deseti možných ohrožených osob alespoň sedm a to vše stihnout dříve, než dojde ke zřícení budovy. Pro naučení hry je dobré začít rodinnou variantou, ale ta pravá zábava nastává, až ve hře pro pokročilé, kde se dostávají do akce také sanitní vozy, hasičská technika, žetony rozžhavení, žetony exploze a vše vede k reálnějšímu pojetí hry. Jelikož se ve hře používají kostky, podíl náhody a štěstí je zásadní. Někdy zachráníte všech deset lidí úplně v pohodě, pokud kostky však naprosto nevycházejí, máte vážný problém zachránit alespoň někoho.

Na internetu se někdy udává, že hru může hrát 1-6 hráčů, oficiálně 2-6. Nejlepší počet hráčů jsou tři až čtyři, neboť brzy na vás přijde řada na tah a hlavně jsou ještě dobré možnosti změnit si specializaci hasiče (celkem jich je osm). V šesti hráčích je téměř jisté, že jeden z vás bude „odsouzen“ k pouhému popojíždění hasičským autem v roli strojníka a do domu se ani nepodívá. Hra trvá udávaných 45 minut. Lze ji doporučit. Vžijte se do záchranné mise, vběhněte do hořícího domu dříve než někdo uhoří a sami dejte všanc své životy. Nezapomeňte, jedná se o kolektivní hru, tak si případnou prohru nevyčítejte a zkuste raději oheň pokořit ve hře příští. Zábava je zaručena, ale jak to bývá, důležitější než co hrajete, je, s kým hrajete.

Záchranáři - Boj s ohněm
Vydavatel: Indie Boards and Cards, MindOK
Český distributor: MindOK
Autor hry: Kevin Lanzing
Rok vydání: 2011
Počet hráčů: 2-6
Herní doba: do 60 minut
Doporučený věk: od 10 let
Hlavní herní mechanismus: desková, umístění či rozšíření kouře a ohně určuje hod kostkami
Typ: základní hra
Jazyk a verze hry z videa: 1. vydání, česky
Cena: 665 Kč

Anotace:
Ve hře Záchranáři se dostanete do role jednoho ze šesti hasičů. Vaším úkolem je zachránit z hořícího domu minimálně 7 ohrožených osob. Jedná se o výbornou kooperativní hru s několika úrovněmi náročnosti pro rodinu i pokročilé hráče, ve kterých se postupně do hry zapojují různé zajímavé komponenty. Když zahyne příliš mnoho ohrožených osob nebo se zřítí hořící dům, prohráli jste a hra končí. Dokážete si poradit s nebezpečným živlem? Plameny stravují budovu a výbuchy ničí a zabíjí vše v bezprostředním okolí. Záchranáři přijíždí!

Komentáře

tohle vypadá jako úžasná bomba na vánoce. vzhledem k tomu, že mám doma dobrovolného hasiče :-) Jen mě trochu zaráží ta udávaná cena, ale předpokládám, že jako u spousty věcí dneska se hlavně platí za nápad...

hra je skvělá a cena je v pohodě - je to zábava na nespočet hodin... když si to zahrajou 4 lidi místo toho, aby šli jednou do kina, peníze jsou "zpátky"... dost povedená kooperativní hra a právem v posledních měsících velká pecka

Přidat komentář