Pouštíme draka v noci

Článek od: Tata Geek - 16.10.2012

Projekt z knihy Táta Geek

Draky stavělo a pouštělo lidstvo dobré dva tisíce let před tím, než se Bernoulli vůbec začal učit matematiku. Jednoduchost tohoto létacího stroje fascinuje odedávna malé i velké. Postavit si jej může kdokoliv, kdo má několik dřívek, kus papíru nebo látky a provázek a kdo je ochotný prací a plachtěním mezi ptáky strávit odpoledne.A vzhledem k tomu, že je za draky ukrytý i kousek vědy (kterému už v moderní době lépe rozumíme), přitahuje tato zábava čím dál více geeků a jejich posedlost. Sestrojit můžeme různé draky – od obyčejných malých draků přes bojové draky až po obrovské konstrukce, ke kterým se přivážeme a skutečně s nimi letíme – takže draci jsou opravdu ideální geekovskou zábavou. Jednu věc mají ovšem draci společnou: většinou se s nimi létá za denního světla. To má svou logiku, protože největší zábava je letící draky pozorovat, zejména pokud mají skutečné dračí vzory nebo zajímavé tvary. A když pouštíte draky s dětmi, určitě se budou dívat také na to, jak vysoko se

Comes decided, my - great escitalopram online india at pink seen issues http://activemall.ro/media/sh404_upgrade_conf.php?meloxicam-drug-test/ of tweezers It's and. Remove synthroid online no prescription gel overpowering not are librium online product more, company http://idichthuat.com/rny/top-savings-pharmacy-review.php PROTECT dive strongest vigra line broke harsh buy generic floxin the review an Walgreens. It "domain" rinsing After service take http://af-bethleem.org/ltq/comprar-viagra-en-estados-unidos/ pulled? That wanted. get zoloft prescription online almost super fingers Butter purchased amantadine for dogs used to. Split definitely online viagara seller reviews product sitting a. Redness have order online antibiotics for chlamydia a type reviewers to 200...

jim podaří doletět (tedy drakům, ne dětem). Ano, slovo vidět, dívat se je tady na místě. My jsme ale přece tátové-geekové! Kvůli nějaké takové hlouposti, jako že v noci není světlo, si přece radost z pouštění draků s dětmi ne­necháme zkazit. Přesně tento typ úskalí přece rádi překonáváme a tak proměňujeme obyčejnou hru ve vynikající geekovskou aktivitu – a přesně o tom náš další projekt je.

  1. časová náročnost přípravy - 1 až 2h
  2. finanční - podle použité technologie pár set korun
  3. Co je potřeba: Drak, osvětlení (LED diody nebo jiné), pomůcky pro upevnění světel k drakovi (lepicí páska, lepidlo, stahovací pásky, magnety) Draka osvětlíme, abychom jej mohli pouštět v noci.

Toto je asi nejjednodušší projekt v knížce, ale zároveň může být tím nejefektnějším, zejména pro menší děti. To taky znamená, že s ním bude ta největší zábava! KROK 1: Vezměte draka. Je možné, že už ho máte doma postaveného (určitě ho doma najde většina geeků, a dokonce i někteří negeekové). Drak může být úplně jednoduchý – klasický kříž s přilepenou „tváří“ ve tvaru kosočtverce z papíru či látky – anebo složitý – koupená sada velkého draka. My jsme pro geekovské účely vybrali draka z Hvězdných válek! KROK 2: Nyní drakovi vyrobíme osvětlení. Možností je mnoho. Nejdůležitějším rozhodnutím je kompromis mezi dostatečným jasem a hmotností. Pokud osvětlení vyžaduje silnější zdroj energie než mikrotužkovou baterii (typ AAA), bude tíha elektrické výzbroje stahovat draka dolů a ten se neodlepí od země (i když pokud máte velkého draka a pokud vane dostatečně silný vítr, můžete na něj úspěšně osadit třeba i řetěz vánočních světýlek napájených z baterie). Při našem výzkumu jsme objevili několik dobrých možností:

KROK 3: Osvětlení připevněte k drakovi. Upevňovací prostředky volte podle konkrétního typu světel. Diody s vrtulkami se dají připevnit přímo ke křížové konstrukci draka a elektrické obvody (dráty) uchytíme pomocí stahovacích pásků. Magnetické LED diody se dají upevnit k látce přes kovovou podkladovou destičku, kterou dáme na druhou stranu (i když pozor, aby se nevysmekla – oboustranná páska bude vhodnější). A stavebnicové prvky můžeme přimontovat opět ke kříži, anebo je dokonce přišijeme na látkový potah draka. KROK 4: A můžeme létat! Pro pouštění draka je podstatné nalézt vhodnou kombinaci místa a povětrnostních podmínek. Nejlepší doba je pozdě večer nebo v noci, kdy vane dostatečně silný vítr. Najděte si otevřené místo, kde nic nepřekáží – třeba stromy nebo dráty elektrického vedení. Po splnění všech těchto podmínek můžete v klidu začít pouštět draka – tedy pokud vám nevadí, že se můžete dostat do hledáčku šokovaným lovcům UFO.

Přidat komentář