RECENZE: Oliver Bowden, Assassin’s Creed - Tajná křížová výprava

Článek od: Štěpán Jura - 15.10.2012

Zabiják Altair Ibn-La'Ahad se před pěti lety vryl do paměti všem hráčům počítačových her jako hlavní hrdina prvního Assasin‘s Creedu. I když nás v dalších dílech opustil, stále jsme naráželi na drobné střípky z jeho osudů, až se nepřímo navrátil v AC: Odhalení. Ale až teď, díky Tajné křížové výpravě, známe všechny podrobnosti jeho života.

Třetí kniha je oproti svým předchůdkyním zajímavá tím, že se příběh točí okolo předmětu, jejž jste potkali přímo ve hře. Ano, jedná se o Tajnou křížovou výpravu napsanou Niccolem Polem (otec TOHO Marca Pola), již musel Ezio najít v Konstantinopoli během Odhalení.

Niccolò své vyprávění o velmistrovi asasínů začíná dávno před prvním Assassin‘s Creedem, ještě než byl mladý Altair přijat do řádu. Sledujeme jeho dospívání a přátelství s Abbasem, což dodává ději ve hrách mnohem větší hloubku.

Samozřejmě Niccolò píše i o událostech v Šalamounově chrámu, jímž první AC začínal. Staneme se tak svědky Altairova selhání při pokusu o získání Archy úmluvy, sledujeme degradaci za toto selhání v rámci bratrstva zabijáků i jeho cestu zpět na výsluní. Oliver Bowden opět kopíruje děj hry jako v předešlých knihách, ale zlepšuje se a jde na to fikaněji. Vynechává zbytečné „chodící a nudné“ pasáže a přepis hry zabírá jen asi třetinový obsah knihy.

Díky přidané hodnotě oproti hrám, stálo Bratrstvo alespoň za zlomek stromu, který musel kvůli jeho vytištění padnout, a to se jednalo o pár desítek stran. V Tajné křížové výpravě  jich je mnohonásobně víc a podíváme se, kromě zmiňovaného dětství, na Altaira, jak rozšiřuje asasínský řád, jenž pak zanikne rukou Mongolů. Podivné je, že Bowden popsal zhruba polovinu Altairových „flashbacků“ z Odhalení (a některé docela dost pozměnil/vylepšil) a zbytek prostě vynechal, což lehce ničí komplexnost popisovaných Altairových osudů.

Od minula se Bowden polepšil jak s kompozicí příběhu, stylistikou i popisem šermířských soubojů. Nejvíce knihu samozřejmě ocení fanoušci Assassin‘s Creedu, ale příběh si mohou vychutnat všichni nadšenci do křížových výprav (Oliver Bowden je povoláním historik, takže o reálie se bát nemusí), dobrodružství a konspiračních teorií.

P. S.: Opět jako ve všech AC novelizacích je kompletně vypuštěna Desmondova linie z budoucnosti.

Assassin's Creed: Tajná křížová výprava /Assassin's Creed: The Secret Crusade/ (ukázka)
Bowden, Oliver       
Nakladatel: Fantom Print
Překlad: Kateřina Niklová
Obálka: Ubisoft
Redakce: Libor Marchlík, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2012
Počet stran: 272
Rozměr: 145 x 205
Provedení: paperback
Cena: 249 Kč
Cena: 249 kč

Přidat komentář