FILM: Kinovýhled říjen (október) 2012

Článek od: Martin Kochlica - 01.10.2012

Koniec roka majú už tradične vyhradené dlhoočakávané opusy, preto je jeseň poslednou šancou na zabodovanie pre ostatné filmy.

Hotel Transylvánia

Ľudia nemajú radi upírov, múmie, vlkodlakov, zlobrov... skrátka všetky obludy. A tak sa Dracula rozhodne vybudovať miesto, kde budú monštrá v bezpečí a v pokoji. Jednou z jeho motivácií je aj vlastná dcéra. Práve tá však (keď vyrastie) nevie pochopiť, aké nebezpečenstvo by mohlo číhať za múrmi hotela. A do tohto rodinného problému sa pripletie mladý „český turista“, ktorý zablúdil... Ostrieľaný seriálový režisér (Star Wars: Clone Wars, Dexterove laboratórium) by nemal nič pokaziť. Jeden zo scenáristov sa podieľal na pomerne slušnom Arthur zachráni Vianoce (Velká vánoční jízda). Burtonove Temné tiene neboli tou pravou detskou záležitosťou, Hotel Transylvánia by mohol byť.


V českých kinách od 4.10.2012 (Falcon)
V slovenských kinách od 4.10.2012 (Itafilm)


Looper

Cestovanie v čase je možné, ale nelegálne. Využívajú ho mafiáni, aby sa zbavili nepohodlných ľudí. Hlavný hrdina likviduje týchto nechcených, kým mu z budúcnosti nepošlú jeho staršiu verziu... Joseph Gordon-Levitt projektu verí a okrem hlavnej úlohy aj produkuje, Emily Blunt máme ešte stále v pamäti z fajn Správcov osudu a Willis si u SF fandov potrebuje napraviť povesť po Náhradníkoch. Aj vzhľadom na to, že John Carter a tak trochu aj Prometheus boli fiasko, Total Recall bol len letná zábavka a s Dreddom to (finančne) nevyzerá najlepšie, bude zrejme Looper posledná tohtoročná šanca na úspešné sci-fi. Tiež ste si nikdy doteraz nevšimli, ako sa Gordon-Levitt podobá na Willisa?



V českých kinách od 11.10.2012 (Bontonfilm)
V slovenských kinách od 11.10.2012 (Bontonfilm)


Asterix a Obelix v službách Jej Veličenstva

Rimania obsadili Britániu. Kráľovná je v koncoch a tak poprosí o pomoc malú galskú osadu, ktorá má s podobnými nepríjemnosťami bohaté skúsenosti... Napriek neustálemu poklesu kvality pokračujú Francúzi v „adaptovaní“ legendárneho komiksu Reného Goscinnu a Alberta Uderza. Trailer napovedá, že sa môžeme opäť tešiť na lacný slovný humor a parodovanie dnešnej doby. Päťdesiat miliónov dolárov na veľkofilm s pár hviezdami nie je až tak veľa (štúdiová Tristovka mala rozpočet asi šesťdesiat), ale na výpravnú komédiu by to malo bohato stačiť. V úlohe anglickej kráľovnej sa predstaví Catherine Deneuve, v úlohe Obelixa sa vracia Gérard Depardieu. Hlavnej postavy Asterixa sa zhostí nejaký ďalší Francúz... Deti by to mohli zvládnuť.

V českých kinách od 18.10.2012 (Hollywood Classic Entertainment)
V slovenských kinách od 18.10.2012 (Continental Film)

Paranormal Activity 4

Z lacnej kamerovej zábavky z roku 2007 sa stala jedna z najlepšie zarábajúcich hororových sérií súčasnosti. Napriek tomu, že dojka (resp. obe dvojky, keďže svojou troškou prispeli aj Japonci) neboli prijaté najlepšie, trojka opäť rozvírila záujem o duchársku reality show. Aj preto sa vracia režisérske duo Joost/Schulman. Film si už tradične postráži aj tvorca pôvodného filmu Oren Peli. Určité obavy vytvára fakt, že má ísť o nadviazanie na dvojku, ktorá bola vlastne prequel jednotky... Zrejme pribudne trochu viac „priameho“ nebezpečenstva aj pár detských a teen postáv. Deti v hororoch majú vždy svoje čaro...

V českých kinách od 18.10.2012 (Bontonfilm)
V slovenských kinách od 18.10.2012 (Bontonfilm)

Kliatba z temnôt

Po dlhšej dobe konečne dorazilo tohtoročné hororové prekvapenie aj do českých kín. Viac v Kinovýhľade august (srpen).

V slovenských kinách od 30.8.2012 (Forum Film Slovakia)
V českých kinách od 4.10.2012 (Forum Film Czech)

Cesta na Mesiac

Aj SF klasika dorazila do českých kín trochu neskôr. Viac Kinovýhľade september (září).

V slovenských kinách od 6. 9. 2012 (Film Europe)
V českých kinách od 18. 10. 2012 (Film Europe)

Komentáře

Trailer na Transylvánii vypadá úžasně, na to bych se chtěla podívat. Mohli by to zařadit do progamu na Fancity, s tím správným publikem se líp dívá :)

... asi nechal líbit, ale Looper láká víc ;-)

Tedy, pokud se nepokazí scénář. Třeba paralelním univerzem?

Když totiž připustíme, že by se mé dospělé já vrátilo z budoucnosti, proč se za mnou/ním honit, když víme, že si nějakých 30 let ještě užiju a zabít mé vlastní mladší já bych zase nemohl, vždyť bych mohl způsobit zánik vesmíru...

Asi si zase přečtu Dveře do léta:

Robert A. Heinlein
Dveře do léta

Verze z 26.6.2003.

Pete ovšem jako správný kocour raději chodí ven a nikdy se nevzdal přesvědčení, že stačí vyzkoušet všechny dveře a jedny z nich určitě musí být dveře do léta.
Myslím, že má nejspíš pravdu.

(str. 238)

Bývalý voják a skvělý autor sci-fi příběhů Robert Anson Heinlein je, ne nadarmo, považován za jednoho z největších spisovatelů vědeckofantastických příběhů. Byl schopen psát příběhy, které i po desítkách let, od jejich vytvoření, podněcují představivost čtenářů všeho věku. Ať už se příběh zabývá čímkoli, spojuje Heinleinovi romány několik faktů:

Celkem obyčejný hrdina, který se shodou okolností ocitne ve víru událostí a od základu se změní jeho život. Hrdina své zážitky vypráví retrospektivně, respektive víme, že události proběhly a neměli bychom se o jeho život bát (což se nám stejně nedaří).
Fakt č. 2. Propracovaná zápletka a stavění na čisté logice, takže se nám nestane, že bychom se v příběhu ztratili.
Dalším faktem je zajisté, až geniálně jednoduchý vypravěčský styl, který dává všem příběhům neuvěřitelný spád a čtenáře pohltí do nové reality. A přesně takové jsou i Dveře do léta...

Hlavní hrdina Daniel B. Davis a jeho koucour Petronius Arbitr alias Pete se ze dne na den ocitnou vyšplouchnuti z prosperující firmy, kterou Dan založil. Byl vyšplouchnut svým přítelem Milesem a svou novou ženou Belle, která nebyla nic jiného než sebevědomá podvodnice.
Zklamaný Dan se rozhodl, že se nechá zmrazit, nový způsob, jak poznat vzdálenou budoucnost, nebo uniknout zhoubné nemoci. Na poslední chvíli si to vše rozmyslí, ale udělá tu chybu, že si chce popovídat se svými "blízkými". Samozřejmě, že je prohnanou zločinnou Belle nadopován sedativy, přijde o svého kocoura a ocitne se...

...o 30 let v budoucnosti. Samozřejmě byl Dan zmražen, ale u jiné společnosti. Je v neznámé budoucnosti se znalostmi inženýra, které jsou dávno překonané, ovšem Daniel se nevzdává. Kontaktuje firmu Hired Girl, jež kdysi založil a snaží se obnovit své vzdělání a vypátrat jedinou blízkou osobu, která může žít. Tou je dcera Milese Ricky.

Pátrání není tak jednoduché, jak se může zdát. Během svého hledání a vzdělávání si najde nové přátele, potká ženu, kterou chvíli miloval a pocítí zadostiučinění, když vidí, jak Belle dopadla. Během pátrání objeví jméno jistého D. B. Davise, který má patenty na novější verze jeho robotů.

Už, už se smiřuje s tím, že se z budoucnosti roku 2001 nedostane, ale jeho nový přítel se náhodou zmíní o stroji času...

Nemohu vám říci, co vše to znamená, jak geniální parodoxy Heinlein vytvořil. Mohu pouze říci, že stroj času funguje tak, že potřebuje 2 stejně těžká tělesa a každé vyšle po jiné časové ose. Jeden předmět do budoucnosti a druhý do minulosti. Bohužel nikdo neví, který předmět kam. Ale to nezabrání Danovi, aby to nezkusil...

Bohatý příběh, plný překvapení, který krásně využil možnosti cestování časem. Pokud si ho můžete přečíst, rozhodně neprohloupíte.

A nemáš pocit, že knih či filmů o cestování v čase už jsi viděl/četl moc, a že to vlastně žádné nové poznatky nepřináší? Ač jsem třeba byla unešená z Knihy posledního soudu a brzy vyjde v Tritonu další autorčina kniha o cestování časem O psu nemluvě, tak váhám, zda mě to stejně chytne, protože se bojím, že budu krátce po sobě číst podobnou variantu téhož. Ne že bych běžně nečetla knihy, které jsou pořád o tomtéž, ale ty čtu pro "pouhou zábavu", když od knihy očekávám něco víc, něco s přidanou hodnotou, tak prostě víc vybírám, protože vím, že u toho strávím mnohem víc času. I když tohle je asi divný princip, ale takhle jako čtenář funguju ;)

Je fakt, že filmů i knih o cestování časem je mraky, ale je to jako se vším, lze tooku  mistrovsky, nebo nekoukatelně:-) Vymyslet dokonalou časovou smyčku je kumšt a těch kousků, které člověka opravdu posadí do židle, že zapomene přemýšlet a hledat nesrovnalosti, není zas tak moc. Mám třeba ráda Výplatu z roku 2003, Dvanáct opic, nebo první dva Terminátory. Ale víte, který film patří k mým nejoblíbenějším (a je mi fuk, co si o tom kdo myslí)? Česká klasika - Zítra vstanu a opařím se čajem:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

jj, až jsem se musela přesvědčit, jeslti v tom nemá Tim Burton prsty:-)... no nemá, ale ten trailer fakt vypadá hodně dobře. Naposled jsme byli s dětmi na Madagaskaru 3, tak asi vyrazíme do kina.

Na Loopera si počkám na DVD, už jen kvůli Gordon-Levittovi, protože je mi čím dál víc sympatickej - že by ale byl podobnej Willisovi, tak toho jsem si taky nikdy nevšimla.

Horory obecně moc nemusím, baví mě tak leda duchové a čerti:-), ale Kletbu z temnot zkouknu, tam těch démonů bude asi dost a aspoň podle traileru to vypadá obstojně.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář