Tajná skrýš pro knižní barbary

Článek od: Petr Simcik - 09.07.2012

Proč pro knižní barbary? Inu, protože tady se tne do živého a nejen jednou.

Jistě jste to již někde viděli. Tajný sejf za falešnou knihovnou. Zbraň, nebo méně dramatická láhev whiskey ve falešné knize. Mít jeden kousek v domácnosti je poměrně lákavá představa a co teprve z toho udělat projekt a vyrobit pár takových tajných skrýší pro děti, mámě přímo před nosem.

Tajné skrýše totiž milují jak děti, tak geekové.

Bohužel, ihned na začátku realizace narazíte stejně jako já na několik problémů.

Jakou knihu zvolit

  • Velikost: Na velikosti záleží. Zvláště u skrýše. Musí být dostatečně velká, aby se do ní vešly všechny poklady a zároveň malá, aby nebyla moc nápadná. Jistí to například knihy jako je Javascript, kompletní průvodce a nebo Linux, dokumentační projekt. Co ale v případě, že nejste ajťák, nebo chcete skrýš umístit třeba do knihovny v obýváku? Řešení je prosté. Propojit více knih.
  • Typ knihy: Narazil jsem na to už v předchozím bodu. Kniha/skrýš by se měla hodit na své místo. Linuxová příručka mezi Shakespeary si koleduje o objevení. Stejně tak se v obývákové stěně běžně nenachází telefonní seznamy, katalogy rekreací ROH, nebo prostě knihy zašlé věkem. Budete muset pečlivě vážit a obětovat knihu, kterou byste za určitých okolností normálně četli! Tenhle bod je opravdu obtížný. Zvlášť pro někoho kdo chová ke knihám jistou úctu. Což se musí mimochodem vysvětlit i dětem, jinak budete mít za chvíli byt plný tajných skrýší a až si budete chtít přečíst ten román, co jste si šetřili na dlouhé zimní večery, spláčete nad výdělkem. Největšího účinku dosáhnete s poměrně novou knihou žánru, který doma nikdo jiný nečte. U nás je to Sci-fi a klidně z antikvariátu, jen to musí nově vypadat. Některé knihy si o to občas přímo říkají.

Co je potřeba

  • Čas – poměrně hodně času podle množství stránek, knih, skrýší. Několik hodin.
  • Náklady – zakoupení knih. Odpis těch, které již máte.
  • Materiál – Kromě samotné knihy budete potřebovat nůž na koberce – odlamovací, bezbarvé lepidlo (Herkules), pravítko, tužku, svorky (typu svěrák), igelit, látka na vystlání (nepovinná).

Jdem na to

KROK1: Vložte mezi obálku/vazbu knihy a listy igelit tak, aby vyčníval ven. Zajistí, že až slepíte stránky k sobě, kniha půjde otevřít. Upněte knihu do svěráku (svorek) tak aby listy přiléhaly těsně k sobě a kniha byla ve svém přirozeném tvaru, v jakém bude stát na polici. Potřete listy knihy zvenčí lepidlem.

KROK2: Lepidlo řádně zaschlo. Vyjměte igelity. Pravítkem vyznačte prostor, který budete vyřezávat. na okrajích by mělo zůstat minimálně jeden a půl centimetru, spíš víc.

KROK3: Teď nastává ta nudná část. odřezávejte postupně jednotlivé vrstvy, dokud se nedostanete skrz.Jakmile budete mít hotovo a v mezích možností očištěno, lepidlem potřete i vnitřek knihy.

Lepení

KROK4: Frajeři mohou vnitřek něčím vystlat. Třeba rudým sametem :) Je ale potřeba počítat s tím, že přečnívající samet bude třeba někam schovat a vyrobit pro něj místo z obou stran, tj. odříznout několika listům ještě kus prostoru. Kniha by jinak nešla zavřít a kazilo by to výsledný efekt.

KROK5: Přilepte zadní desky k listům tak, aby se kniha otevírala jen jedním směrem. Hotovo, můžete skrývat vaše poklady.

Hrok6: Pokud máte malé knihy, zřejmě bude nutné slepit jich několik dohromady. Nebojte se toho, ale ideální je to udělat před výstelkou a také před posledním lepením desek knihy k listům. Pokud jsou desky již přilepené, špatně se do nich řeže.

Existuje samozřejmě více verzí schovek. Kromě právě vyrobené (2), existuje třeba ještě varianta poklop (1) – ta nemá dvě boční stěny z listů, naopak desky jsou přilepené oboje. Funguje nejlépe při více slepených knihách. Na obrázku je obrácena vzhůru nohama pro názornost.

Pro inspiraci se podívejte také na Youtube. Například sem http://www.youtube.com/watch?v=EHV4CetB-sI

TIP: Co takhle si zahrát na špióny a do knihy umístit webkameru?

Přidat komentář